Transatlantisch recht

Nieuws | de redactie
16 april 2008 | De UU start een internationale juridische opleiding, het Transnational Law Program met een Engelstalig bachelor- masterprogramma van 4 jaar,  aangeboden samen met de Washington University School of Law in St Louis. Studenten kunnen stage te lopen bij Amerikaanse advocatenkantoren, gerechten, overheidsorganisaties en non-gouvernementele instellingen. Tussen de deelnemende universiteiten vindt een structurele uitwisseling van docenten en stafleden plaats.

Het programma biedt studenten tijdens hun bachelor een solide basis op het terrein van recht, waarnaast ze vakken binnen andere disciplines volgen, zoals politieke wetenschappen en economie. De studenten volgen dit programma binnen het University College. In hun vijfde semester is er een uitwisseling naar St. Louis. Het Transnational Law Program wordt afgerond met een master (LL M) van één jaar in St. Louis. Omgekeerd volgen Amerikaanse studenten het grootste deel van hun Juris Doctor (J.D.) in de VS en komen zij gedurende een semester van hun J.D. en de master naar Nederland. Voor de Liberal Arts & Sciences-opleiding aan het University College Utrecht, waarbinnen hetTransnational Law Program wordt aangeboden, geldt een selectieprocedure.

Aanleiding voor dit programma is de voortschrijdende globalisering, waardoor steeds meer juridische problemen zich uitstrekken over landsgrenzen en jurisdicties. Sterk voorbeeld hiervan is de huidige Amerikaanse kredietcrisis en de gevolgen daarvan voor de rest van de wereld. Ook strafzaken, zaken op het gebied van het milieu- of familierecht hebben steeds vaker een transnationale dimensie. Hiermee stijgt ook de vraag naar juristen die in staat zijn binnen verschillende rechtssystemen te werken.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK