Utrechts HO benadert allochtone ouders

Nieuws | de redactie
10 april 2008 | Ouders spelen een belangrijke rol bij de studiekeuze van hun kind. Een groot deel van de Turkse en Marokkaanse ouders in Nederland heeft zelf niet gestudeerd. Hierdoor zijn zij relatief onbekend met het Nederlandse hoger onderwijs. Deze ouders zijn vaak gericht op het beroepsperspectief: wat kun je met die opleiding op de arbeidsmarkt? De UU en HU organiseren daarom een voorlichtingsavond voor Turkse en Marokkaanse ouders van scholieren. In hun eigen taal krijgen de ouders van toekomstige studenten informatie over studeren aan het hoger onderwijs en kunnen ze kennismaken met de hogeschool en universiteit.

Allochtone studenten kiezen over het algemeen vaak voor de traditionele studierichtingen met een duidelijk beroepsprofiel, de universiteit en de hogeschool willen onder meer laten zien dat er ook veel andere aantrekkelijke opleidingen zijn met een goed toekomst- en salarisperspectief.   

Veel allochtone studenten van Turkse en Marokkaanse afkomst kiezen voor studierichtingen met een duidelijk beroepsprofiel: rechten, economie, geneeskunde, farmacie. Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst wordt laten zien dat er nog veel meer studierichtingen zijn met prima beroepsperspectieven. De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht willen met gerichte voorlichting in de eigen taal helpen om barrières weg te nemen. De ouders krijgen informatie in het Arabisch, Tamazight, Turks en Nederlands.

Het aantal niet-westerse allochtone studenten aan de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht is de laatste jaren gestegen. Beide hebben een actief diversiteitsbeleid om meer niet-westerse allochtone studenten aan te trekken, zodat de studentenpopulatie een afspiegeling van de samenleving vormt. De bijeenkomst wordt geopend door de beide collegevoorzitters Yvonne van Rooy en Geri Bonhoff. Fatma Koser Kaya, Tweede Kamerlid voor D66 en de Marokkaanse consul Abdessadek Sikaoui zullen daarna beiden de bezoekers toespreken in de taal van hun land van herkomst. De inhoudelijke voorlichting wordt gegeven door deskundigen en door studenten van Turkse en Marokkaanse afkomst.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK