Waardengemeenschap

Nieuws | de redactie
17 april 2008 | Juist vanuit de Raad van Europa is voor mij het besef van wezenlijk belang, dat de mensenrechten en hun eerbiediging uniek zijn als de basis van samenwerking in Europa. Het feit dat wij een Hof voor de Mensenrechten hebben, waar burgers die onderdrukt zijn hun recht kunnen krijgen, komt doordat wij in Europa beseffen, dat wij geen oorlog meer willen tussen de volken waar wij mee samenleven. De eerste president van de Unie moet iemand zijn die dat krachtig weet uit te stralen, naar onze eigen burgers en de rest van de wereld.

Het zal daarom iemand moeten zijn die een werkelijk concept heeft van wat wij bedoelen als wij tegen elkaar zeggen: Europa is vooral een waardengemeenschap’. Die een concept daarvan heeft dat inclusief is, waarden in brede zin weet uit te dragen, voortbouwend op de joods- christelijke en de Verlichtingstradities die aan de basis liggen van het Europa van nu.

Daar moeten we een ‘boegbeeld’ van weten te vinden. President Freiberga is er voor mij zeker een goed voorbeeld van, maar er zijn in Europa ongetwijfeld nog meer mensen die wij daaraan, ook in de politiek, herkennen.

Pieter Omtzigt


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK