Wat is het nut van studie in het buitenland?
Meer dan 85% van de ondervraagde hbo-studenten zegt de eigen mogelijkheden en beperkingen beter te hebben leren kennen in het buitenland en meer dan 95% dat zij zich persoonlijk hebben kunnen ontwikkelen. Duidelijk is tevens dat verblijf in het buitenland een groot effect heeft in de zin van ‘het sociale rendement’ van de studie en van de student als aankomend professional: meer dan 80% van hen breidt in het buitenland zijn netwerk uit.
De meeste studenten kiezen uit een beperkt aantal landen. Voor een deel van hun studie gaan de meesten naar Spanje, Groot- Brittannië of Australië en kunnen hierdoor tevens hun talen beter leren spreken, zo geven ze aan. Voor een internationale stage blijkt 60% te gaan naar de Antillen, Suriname, België of Zuid-Afrika. Dat zijn primair landen waar men met Nederlands terecht kunt.
Zorgelijk vindt de lector, dat minder dan de helft van de respondenten (48,4%) zegt in het buitenland vakinhoudelijk veel te hebben geleerd. Bij de stagiaires is dat veel meer het geval (65,1%). Volgens Regouin kan het rendement van verblijf in het buitenland hoger, met name door een betere en meer gerichte voorbereiding. Omdat de persoonlijkheid van studenten zo’n grote rol speelt bij verblijf in het buitenland, pleit hij voor persoonlijkheidstrainingen. Ook is het belangrijk dat studenten van tevoren weten hoe ze tijdens studie of stage in het buitenland aan hun beroepscompetenties kunnen werken.
Het onderzoek wordt gebruikt om de internationalisering aan zijn Hanzehogeschool te professionaliseren. Maar de onderzoeksresultaten zijn ook bruikbaar voor andere instellingen, zo denkt Regouin: “Veel hogescholen en universiteiten maken wel beleid op het gebied van internationalisering, maar beseffen vaak te weinig dat internationalisering van het hoger onderwijs een zeer complex proces is dat lang duurt en waarin moet worden geïnvesteerd, zowel in kennis, geld als in motivatie. Vaak ontbreken de juiste harde gegevens op basis waarvan succesvolle internationalisering van een hoger onderwijsinstelling mogelijk is. ‘We willen wel, maar we weten nog zo weinig’ is een van mijn motto’s in het lectoraat”.
Het onderzoek maakt deel uit van een serie internationaliseringsprojecten van het lectoraat, waarbij ook zaken als docentcompetenties internationalisering, behoefteninventarisatie toekomstige werkgevers, studentenorganisaties (AIESEC) zijn onderzocht. Er staat nog een heel aantal andere op de rol, zoals internationaal imago Hanzehogeschool, rol tutoren en stagebegeleiders in internationalisering van het curriculum, en RAAK-projecten.
Meest Gelezen
Onderwijs zorgt zelf voor stress bij studenten
‘Verstoorde arbeidsverhouding’ als ontslaggrond ondermijnt sociale veiligheid’
“De universiteiten in Nederland zijn op de rug gaan liggen voor Big Tech”
Valoriseren door een snelweg te blokkeren
‘Debat over internationalisering meer vanuit emotie dan feiten gevoerd’
