Wiki als werkplaats

Nieuws | de redactie
28 april 2008 | Bij Applied Science werken studenten samen via een Wiki aan onderzoeksverslagen. Deze manier van werken/leren maakt de voortgang een stuk inzichtelijker en stelt de studenten en docent in staat elkaar direct feedback te geven. HAN-docent Martijn van der Bruggen vertelt.Wat was de aanleiding?
Het gaat om onderzoeksverslagen en weekopdrachten voor bio-informatica; dat is voor het projectwerk dat studenten gedurende een blok verrichten, bijvoorbeeld een onderzoeksproject naar malaria of virussen. Onderzoeksverslagen worden gedurende het hele blok in een groep van ca. 5 studenten geschreven en weektaken worden ieder week (uiteraard) door diezelfde groep gemaakt. Dat heeft betrekking op alle 4 de beroepstaken van bio-informatica en alle gerelateerde vakken.

Bij het schrijven van onderzoeksverslagen voor bio-informatica werkten studenten voorheen thuis en op school aan Word documenten. Deze verslagen werden door groepen studenten geschreven en studenten mailden elkaar daarbij steeds een aangepaste versie. Uiteindelijk ontving de docent een einddocument en kon dan pas aan het eind feedback geven. Nadeel aan deze manier van werken is dat studenten op oude versies van het document werken, moeten wachten totdat een andere student een bijgewerkte versie per mail verzend en studenten krijgen aan het eind pas feedback en zijn dan alleen nog maar geïntereseerd in het cijfer.

Wat levert het op?
De wiki-technologie geeft ons de mogelijkheid om gezamenlijk aan een document te werken. Een wiki is een website waarop iedereen een bijdrage kan leveren en correcties op kan uitvoeren. Iedereen kijkt dus direct naar het actuele verslag. We hanteren daarbij het principe van de werkplaats waar vaklieden elkaar het vak leerden. Net zoals op de wikipedia duizenden mensen werken aan een encyclopedie werken nu meerdere studenten aan een verslag. Dat verslag is altijd actueel en de docenten kunnen meekijken op de site en zien hoe het verslag groeit, of niet. Bovendien kan altijd gekeken worden hoe het verslag was op een bepaald moment en wie wat heeft bijgedragen. Ook kunnen door studenten onderling direct vragen geplaatst worden naast de tekst en kunnen ook docenten suggesties doen voor verbetering. Iedereen ziet het document groeien en al gedurende het proces krijgen studenten feedback. Een dagelijkse feedback op bijdragen aan een groepsproject is vele malen effectiever dan een beoordeling en bespreking van het eindresultaat.

We zetten de wiki (electronische werkplaats) in bij alle beroepstaken van bio-informatica waarbij in groepen gewerkt wordt aan onderzoeksverslagen. Dat zijn verslagen die ze gedurende een course schrijven, dus over zeven weken lang. Tevens wordt de wiki gebruikt voor het aanleveren van weekopdrachten voor biologie, bio-informatica en informatica.

Samenvatting
Directe feedback:
– Zowel de docenten als medestudenten geven direct feedback online over de meest recente tekst
– Een feedback is niet bedoeld om te beoordelen maar om te sturen en te leren.
– Docenten zien een product groeien in plaats van een aan het eind een verslag te ontvangen.
– Beoordeling van de individuele bijdrage aan een groepsproject: Geen versieproblemen meer bij groepsverslagen die heen en weer worden gezonden.
– Leren van elkaar: studenten worden uitgedaagd mee te kijken met andere groepen en studenten. Hierop feedback te leveren, maar ook te leren van hoe anderen problemen aanpakken.

Wat is goed of leerzaam?
Goed is dat studenten enthousiast zijn over de digitale werkplaats en dat ze hun bijdrage ook onmiddellijk gewaardeerd zien. Ze publiceren niet meer anoniem. Leerzaam is te zien dat HAN-Scholar en wiki´s complementaire systemen zijn maar dat het voor studenten lastig is alle verschillende systemen te gebruiken.

Wat vinden de gebruikers?
Ze zijn erg enthousiast over het gebruik en willen niet meer terug naar de situatie voor het gebruik van de digitale werkplaats.

Adviezen aan anderen
Het gebruik van de electronische werkplaats als leermiddel is veel intensiever. Het vereist van docenten meer tijd. Dat betekent vaak ´s avonds of tussen de lessen door even meekijken met de producten die ontwikkeld worden op de wiki. Zorg dus dat je voldoende gemotiveerd bent om tijd te investeren in het gebruik van de wiki. En als je eenmaal met de wiki´s begint is er geen weg terug, studenten accepteren iets anders niet meer.

Uit: Hanovatie nieuwsbrief, april 2008
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK