CO2-afvang met Saoedi’s

Nieuws | de redactie
5 mei 2008 | Het besef dat iets aan de uitstoot door het gebruik van fossiele brandstoffen moet worden gedaan, dringt steeds breder door. Ook de energieministers van de wereld zetten nu in op meer onderzoek naar Carbon Capture and Storage, oftewel afvang en opslag van CO2. Nederland gaat met Saoedi Arabië hierin samenwerken.

“Een op grote schaal nog onbewezen techniek, maar wel een met veel potentie,” meldt minister Van der Hoeven in haar weblog over de conferentie hierover. “Op voorstel van de Saoedische olieminister Al Naimi gaan Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Saoedi Arabië op dit terrein de handen ineenslaan. We zullen veel kennis en ervaringen gaan uitwisselen, zodat we niet allemaal los van elkaar voortdurend het wiel aan het uitvinden zijn. Ik vind het gegeven dat met name Saoedi Arabië onderdeel wil uitmaken van een kopgroep van landen die CCS verder gaan brengen een opsteker.

Over twee jaar wordt het IEF in Mexico gehouden. Ik ben dan graag weer van de partij, want voor de energiediplomatie is zo’n grootschalige meeting de ideale context. Het is dan wel zaak dat alle mooie woorden die nu zijn gewisseld ook tot daden hebben geleid.” Oud-premier Lubbers wees in zijn interview met ScienceGuide al op de grote mogelijkheden voor ons land op dit terrein. Hij is actief bij het versterken van de rol van de Rotterdamse haven als zwartepunt in Europa bij deze ontwikkeling en de toepassing ervan. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK