Divers Brabant

Nieuws | de redactie
8 mei 2008 | Fontys en de UvT gaan samen de Brabantse eigenheid stimuleren. Een lectoraat en een nieuwe bijzondere leerstoel ‘Diversiteit in taal en cultuur in Brabant’ zullen gezamenlijk de identiteit van de hedendaagse Brabander uitdiepen.

Daarbij gaat de aandacht uit naar traditionele regionale dialecten, sociale dialecten naast etnische minderheidstalen en hun onderlinge invloed. Het brede scala aan literaire en culturele uitdrukkingsvormen zoals dat zich manifesteert in deze regio zal worden onderzocht.

Historische en nieuwe taalvormen
Het doel van beide functies is een bijdrage te leveren aan het onderzoek en de beschrijving van zowel de veranderende historische taalvormen die nog liggen opgeslagen in het geheugen van de oudste generaties, als van de diversiteit aan nieuwe taalvormen en cultuuruitingen. Bij die laatste groep gaat het om allochtone gemeenschappen die zich in Brabant vestigen en jongeren op zoek naar een nieuwe identiteit. Het onderwijs en onderzoek zijn gericht op maatschappelijke, onderwijskundige en sociaalpedagogische aspecten van de talige en culturele diversiteit in Brabant.

Vier jaar
Fontys en de UvT hebben de voorkeur om zowel het lectoraat als de bijzondere leerstoel door dezelfde persoon te laten bekleden. Binnenkort start de sollicitatieprocedure. De functie heeft in totaal een omvang van 0,4 fte en wordt ingesteld voor een periode van vier jaar.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK