Fotoboek als medium
De interne constructie van een fotoboek wordt bepaald door de ordening van beeld, zetsel en wit binnen het platte vlak van de pagina en door de volgorde van de foto’s. De mise-en-page of foto-layout ‘kleurt’ de aard en de gelaagdheid van de vertelling: dynamisch naar een plot werkend als in een Hollywoodfilm, poëtisch rijmend zoals een sonnet of kakelbont schetterend als bij geïmproviseerde (jazz)muziek.
Het doorbladeren van een fotoboek biedt een driedimensionale ervaring. Na het openen van het kaft verdubbelt zich de vorm. Het omslaan van de bladzijden geeft een beweging in de ruimte. De pagina’s stijgen op en dalen weer neer. In tegenstelling tot een roman of kunstboek nodigt de narrative structuur uit tot een snel en ritmisch doorbladeren.
Fotoboeken zijn prestigieuze grafische werkstukken, waarbij kostbare druktechnieken de subtiele kleur- en toonnuances van originele foto’s vertalen in inkt. De dramatiek kan worden verhevigd door het toevoegen van extra elementen: uitklapbare pagina’s, verschillende papiersoorten, een stofomslag, een los tekstboekje, foto’s overdwars (waardoor het boek moet worden gekanteld) en het grote folioformaat. Een beschermcassette en een gesigneerde hardcover- editie met vintage print geven extra cachet aan het fotoboek als waardevol kunstobject”.
Rik Suermondt, Fotoboek!
De website van het lectoraat fotografie van AKV/St. Joost vindt u hier.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap
Nederlands hoger onderwijs “negatieve uitschieter” op kansengelijkheid, toont OESO-rapport