Fotoboek als medium

Nieuws | de redactie
6 mei 2008 | Hoe word je een goede fotograaf? Niet alleen door zelf foto’s te nemen, maar ook door foto’s te boeken. En fotoboeken, die soms kunstwerken in zichzelf zijn. Speciaal voor de lezers van ScienceGuide stelt AKV/St. Joost de reader Fotoboek! online beschikbaar. Docent Rik Suermondt: “Het fysiek vasthouden en doorbladeren van een fotoboek is een intieme ervaring. Anders dan bij een tentoonstelling met foto’s tegen de muur ontvouwt zich het gedachtengoed van de auteur in een directe, één op één confrontatie met de beschouwer. De aard van het medium vereist een geconcentreerd ‘lezen’ van de afzonderlijke beelden, hun onderlinge samenhang, de typografie en de relatie met de tekst.De interne constructie van een fotoboek wordt bepaald door de ordening van beeld, zetsel en wit binnen het platte vlak van de pagina en door de volgorde van de foto’s. De mise-en-page of foto-layout ‘kleurt’ de aard en de gelaagdheid van de vertelling: dynamisch naar een plot werkend als in een Hollywoodfilm, poëtisch rijmend zoals een sonnet of kakelbont schetterend als bij geïmproviseerde (jazz)muziek.

Het doorbladeren van een fotoboek biedt een driedimensionale ervaring. Na het openen van het kaft verdubbelt zich de vorm. Het omslaan van de bladzijden geeft een beweging in de ruimte. De pagina’s stijgen op en dalen weer neer. In tegenstelling tot een roman of kunstboek nodigt de narrative structuur uit tot een snel en ritmisch doorbladeren.

Fotoboeken zijn prestigieuze grafische werkstukken, waarbij kostbare druktechnieken de subtiele kleur- en toonnuances van originele foto’s vertalen in inkt. De dramatiek kan worden verhevigd door het toevoegen van extra elementen: uitklapbare pagina’s, verschillende papiersoorten, een stofomslag, een los tekstboekje, foto’s overdwars (waardoor het boek moet worden gekanteld) en het grote folioformaat. Een beschermcassette en een gesigneerde hardcover- editie met vintage print geven extra cachet aan het fotoboek als waardevol kunstobject”.

Rik Suermondt, Fotoboek!

De website van het lectoraat fotografie van AKV/St. Joost vindt u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK