HBO stimuleert Turkse kenniseconomie

Nieuws | de redactie
30 mei 2008 | Turkije wordt niet zomaar lid van de EU. Wel zoekt het land meer en meer aansluiting bij de Europese ontwikkeling van de kenniseconomie. InHolland gaat voor de Unie een onderzoeks– en trainingsproject uitvoeren, om de impact van HO-instellingen en bedrijven in Turkije voor de kenniseconomie te vergroten. De betrokken kenniskring Intellectual Capital zal intensief eigen studenten van Turkse afkomst en docenten economie betrekken bij dit project.

Het project wordt uitgevoerd binnen het kader van het EU-programma Civil Society Dialogue between European Union and Turkey: Universities Grant Scheme. De kenniskring zal geleid door lector Daan Andriessen samen met Christiaan Stam en Marien van den Boom in samenwerking met de partners van INHOLLAND  in Turkije, te weten Ankara University, Bilkent University (Ankara), KOC University (Istanbul) en de Academy of Economic Studies in Bukarest een onderzoek uitvoeren naar de kansen en uitdagingen van Turkije om zich in de Europese kenniseconomie te positioneren.

Daarnaast zal  de Kenniskring Turkse universitaire docenten economie in samenwerking met Turkse business executives trainen in de kenmerken en uitdagingen van kennisintensieve productie en dienstverlening voor de Turkse economie. Deze Turkse docenten zullen op hun beurt collega-docenten aan Turkse universiteiten trainen, mede op basis van modules welke de kenniskring voor gebruik in Azië heeft ontwikkeld. Er zullen tevens seminars en nationale conferenties in Turkije, Nederland en Roemenië worden georganiseerd. De Kenniskring zal ook intensief  INHOLLAND- studenten van Turkse afkomst en INHOLLAND-docenten economie betrekken bij dit project. Het project zal september 2008 van start gaan en 18 maanden duren.

INHOLLAND werkt al jaren samen met de participerende Turkse universiteiten. De aanvraag werd ingediend door Marien van den Boom, een Midden-Oostendeskundige met een lange staat van dienst en veel gezag. Van den Boom: “Je weet nooit precies waarom een aanvraag wordt toegekend. Maar wat kan hebben geholpen, is dat  de Turkse minister mij in 2000 al eens uitnodigde om een lezing te komen houden over values and European citizenship”.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK