In memoriam Thijs Wöltgens

Nieuws | de redactie
8 mei 2008 | De Open Universiteit herinnert zich haar plots overleden oud-voorzitter Thijs Wöltgens als een man die haar op een cruciaal moment leiding wist te geven. 'Thijs bezat de gave om met scherpzinnige en humorvolle teksten openingen te creëren in zware gesprekken', aldus huidig CvB-voorzitter Theo Bovens. 'Zijn gemoedelijkheid gebruikte hij als doeltreffend instrument. Hij wist zo veel voor elkaar te boksen.'

De Open Universiteit lag in 2000 politiek onder vuur, er was toen zelfs even sprake van opheffing. Mede dankzij de leiding van Wöltgens kwam de OU in een rustiger vaarwater en is de situatie nu zo geworden dat niemand nog twijfelt aan haar bestaansrecht.

Wöltgens, in Kerkrade geboren en getogen, werd in 1967 leraar economie aan het Bernardinuscollege in Heerlen. Hij kwam bij de verkiezingen in 1977 voor de PvdA in de Tweede Kamer. Hij was tot 1994 onafgebroken parlementslid, en werd in 1989 fractievoorzitter. Wöltgens zag in 1994 een jongensdroom in vervulling gaan toen hij burgemeester van Kerkrade werd. Tot veler verrassing koos hij in 2000 niet voor een tweede ambtstermijn, maar werd in september 2000 voorzitter van het College van bestuur van de Open Universiteit. Ook was hij voorzitter van de Zuid- Limburgse Kamer van Koophandel en stapte in 2005 over naar de landelijke Vereniging van Kamers van Koophandel.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK