Jip en Janneke-professor

Nieuws | de redactie
26 mei 2008 | De Utrechtse kunsthistorica Saskia de Bodt wordt in Amsterdam bijzonder hoogleraar Illustratie, als eerste in dit vakgebied. Haar leerstoel wordt betaald door de Fiep Westendorp Foundation, ter nagedachtenis van de tekenares van Jip en Janneke.

Deze stichting beheert de financiële en artistieke nalatenschap van Fiep Westendorp (1916-2004). De Bodt zegt nadrukkelijk zich niet alleen met de illustraties van Westendorp bezig te gaan houden. ‘Fiep wilde nadrukkelijk dat het vak van illustrator in zijn algemeenheid serieus genomen zou worden. Deze leerstoel kan daaraan bijdragen’.

Volgens De Bodt is Westendorp een bijzondere tekenares geweest. ‘Ze heeft in haar tekenloopbaan een hele essentiële stijl bereikt. Wat haar bijzonder maakt is haar scherpe, herkenbare stijl, tijdloos en klassiek in de goede zin des woords. Kijk naar de gedetailleerdheid van de tekeningen van Jip & Janneke, naar de huiselijkheid die eruit spreekt. Die tekeningen zijn bijna een statement. Daarnaast zijn haar illustraties erg humoristisch,’ vertelt zij op Foliaweb. De nieuwe hoogleraar wil haar leeropdracht op een cultuurhistorische manier benaderen. ‘Aan beeld kun je heel snel zien wat er in een bepaalde tijd leefde.’ De Bodt kiest voor een interdisciplinaire benadering en wil daarom onderzoek doen op het snijvlak van de geschiedenis, kunstgeschiedenis, boekwetenschap, neerlandistiek en pedagogiek.

Naast onderzoek, waarbij ze onder meer wil kijken naar de relatie tussen “echte kunstenaars” die ook geïllustreerd hebben en illustratoren pur sang, wil De Bodt bestaande archieven ordenen en samenbrengen. Bovendien zal er in de loop van haar hoogleraarschap ‘een standaardwerk’ verschijnen over de geschiedenis van Nederlandse illustraties.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK