Laudate Mathematica

Nieuws | de redactie
20 mei 2008 | Onder het motto ‘een canon mag geen canon heten als hij niet wordt gezongen’ heeft Ruben Naeff de bètacanon tot een muziekstuk omgecomponeerd. Het stuk zal zijn première beleven tijdens de boekpresentatie van de bètacanon op 5 juni.

De bètacanon van de Volkskrant is een reactie op die van de Nederlandse geschiedenis van Van Oostrom. Daarin kwamen te weinig onderwerpen uit de exacte wetenschap aan orde, zo luidde de kritiek uit sommige hoeken. Dat werd verholpen door astronoom en multi- wetenschapper Christiaan Huygens als nog als een van de ‘vensters’ toe te voegen.

De combinatie van muziek en wetenschap is oud-UvA- student Ruben Naeff niet vreemd: hij studeerde af in de wiskunde, maar volgde ook vakken muziekwetenschap. Ook zijn scriptie behandelde het snijvlak van de wiskunde en de muziek. Naeff vormde de bètacanon om tot een vierstemmig gezongen canon getiteld Nul plaattektoniek WC, waarin de vijftig wetenschappelijke onderwerpen over elkaar heen buitelen. Af en toe wordt het geheel onderbroken door een venster over enzymen, DNA of priemgetallen. Het geheel vormt volgens Naeff een loflied van tien minuten op de exacte wetenschap. De tekst van het lied en een opname ervan zullen na de première beschikbaar komen op Neaffs website, www.rubennaeff.nl .
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK