Logistiek wint innovatieprijs

Nieuws | de redactie
14 mei 2008 | De innovatieprijs 2008 van de HBO-raad is gewonnen door het Kennisakkoord Logistiek, een samenwerkingsproject van vijf lectoren, waaronder Frits Blessing van Hogeschool Rotterdam. Het project 'Méér halen uit de samenwerking tussen hogescholen en bedrijfsleven – de resultaten van het Kennisakkoord Logistiek' heeft de HBO-Innovatieprijs 2008 gewonnen.

Het is een project van een samenwerkingsverband tussen vijf lectoren Logistiek van vijf verschillende hogescholen, drie ondernemersorganisaties in de Logistiek, het ministerie van Verkeer en Waterstaat en het Landelijk overleg van Logistieke Opleidingen. De prijs is uitgereikt tijdens het jaarcongres van de HBO-raad dat op donderdag 24 april werd gehouden in de Beurs – WTC in Rotterdam

De HBO-Innovatieprijs gaat naar een project dat in hoge mate bijdraagt aan vernieuwing en innovatie van het onderwijs en de beroepspraktijk. De prijs wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt. De winnaars krijgen een kennisvoucher ter waarde van € 5.000,- en een beeld van Willem Noyons.

Het Kennisakkoord Logistiek werd twee jaar geleden gepresenteerd. Deelnemers zijn Hogeschool Arnhem en Nijmegen, Hogeschool Rotterdam, Christelijke Hogeschool Windesheim, Fontys Hogescholen en Hogeschool van Amsterdam. Tijdens de workshop op het Jaarcongres presenteerde het Kennisakkoord Logistiek diverse concrete resultaten die de samenwerking tot dusverre heeft opgeleverd. Dat betreft zowel bijdragen aan het studieprogramma van hogescholen als concrete hulp aan bedrijven, talentontwikkeling en promotie van het vak.

De jury over het winnende initiatief: “Voor veel jongeren is het domein logistiek heel onbekend. Dit project laat de aantrekkelijkheden van werken in deze sector goed zien, waardoor een studie- en beroepskeuze zowel voor mbo-ers als voor hbo-ers goed onderbouwd gemaakt kan worden. Door de samenwerking kunnen ook de doorlopende leerlijnen goed ontwikkeld worden. De prominente aanwezigheid van het bedrijfsleven zelf in dit project maakt heel veel mogelijk op het gebied van het formuleren en uitzetten van opdrachten aan teams van studenten, op het gebied van ontwikkeling van docenten en in het leggen van de verbinding met andere domeinen, zoals de zorg, toerisme en techniek. Het project heeft een actieve, bruisende uitstraling. Ook ander sectoren kunnen deze werkwijze overnemen, waarbij ook de samenwerking van vele hogescholen onderling een opvallend en stimulerend aspect is.”

De tweede prijs ging naar het project ‘Kritisch denken: een nieuwe, evidence based methodiek’ van Hogeschool Utrecht. Twee initiatieven eindigden ex aequo op de derde plaats: ‘Sturen op studiesucces’ van de Hogeschool van Amsterdam en ‘Taal integraal – leidraad voor een vernieuwende hbo-didactiek’ van Hogeschool Utrecht. Eervolle vermeldingen waren er voor ‘De uitvinder in groep 8’ van Hogeschool Helicon en ‘Leren doe je samen’ van Driestar educatief.

De jury van de HBO- Innovatieprijs 2008 bestond uit: Ankie Verlaan (voorzitter), voormalig bestuurslid UvA/HvA; Marie José Willemse, directeur Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) en Paul de Rook, bestuurslid van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK