Maatwerk bij studenttraining

Nieuws | de redactie
20 mei 2008 | Trainingen op Maat heet het nieuwe trainingsbureau van de LSVb, die daarmee medezeggenschappers en vakbondsleden nog beter wil laten bijdragen aan de kwaliteit van het onderwijs. ‘ToM bestaat uit trainingen van studenten door studenten met ervaring in de medezeggenschap of vakbond’, zegt bestuurslid Joanneke Krämer. ‘Ervaren studenten zijn zelf tegen problemen aangelopen en zij kunnen hun opvolgers daarvoor behoeden.’

Er werden vanuit de LSVb al jaren trainingen gegeven aan studenten die zich met de medezeggenschap bezig hielden. Met ToM is dat aanbod gestructureerd en kan er met 36 trainers meer kwaliteit geboden worden. ‘Nu zijn we er klaar voor’, aldus Krämer.

Arrogantie
Is het eigenlijk zo slecht gesteld met het niveau van de studenten in de medezeggenschap? Volgens Crispijn Jansen, lid van het Nijmeegse AKKUraatd, zijn de trainingen gewenst. ‘Medezeggenschappers hebben een licht arrogante houding, zo van: “Dat doen we wel even.” Maar zelfs de grootste managers volgen nog jaarlijks trainingen.’ Ook studentenraadlid Akke Faling vindt alle beetjes training welkom. ‘Het is belangrijk om ervaringen uit te wisselen. Je leert niet alleen vaardigheden bij, maar je raakt ook bekend met de structuren van het universitaire bestuur.’

Kiezers activeren
Dat de meeste studenten zich weinig interesseren voor medezeggenschap is bekend. de trainingen kunnen volgens de LSVb bijdragen aan de vaardigheden van studentenraadleden om mogelijke kiezers te activeren. Krämer: ‘Je kunt tijdens de training leren communiceren met de achterban om aan de opkomst tijdens verkiezingen te werken.’

Gratis
De voorwaarden voor de bekostiging van de trainingen is opvallend. De LSVb hoeft geen winst te maken en wil vooral dat iedereen aanspraak kan maken op de trainingen. Ze hebben daarom een ‘betaling op maat’ regeling aangehouden. Deelnemers bepalen zelf op basis van hun draagkracht en hun waardering van de training hoeveel zij ervoor betalen. Crispijn Jansen noemt het ‘in principe’ gratis aanbieden van kennis een nobel streven. ‘Maar het is daardoor wel lastig om professioneel over te komen. Over het algemeen denken mensen dat duurder ook meer kwaliteit in houdt.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK