Minder docenten per hbo-student

Nieuws | de redactie
20 mei 2008 | Hoewel het aantal docenten in het hbo de afgelopen jaren is gestegen, is de groei van het aantal studenten relatief sterker geweest. Daardoor zijn er per student minder docenten beschikbaar. Dit blijkt uit de Kerncijfers 2003-2007 van het ministerie van OCW.

Hadden hogescholen in 1998 nog voor iedere 22 studenten een fulltime docent in dienst, in 2006 was dit teruggelopen tot 1 voor bijna 26 docenten. Dit houdt een toename in van 18%.

De gevolgen hiervan zijn belangrijk. In dezelfde periode heeft in veel hogescholen de invoering van een meer competentiegericht onderwijs voorop gestaan. Meer frontale werkvormen als hoorcolleges en werkgroepen- lessen in praktijkcolleges werden daarin regelmatig vervangen door groepswerk met opdrachten voor studenten. Deze lesvorm is intensief en vraagt -wil zij goed slagen- ook veel begeleiding. De docenten in het hbo hebben het door de convergentie van deze twee trends aanzienlijk drukker gekregen.

De Kerncijfers 2003-2007 van het ministerie van OCW vindt u hier.

«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK