Nieuw artikel (25)

Nieuws | de redactie
23 mei 2008 | De mondialisering kent wereldwijd heel verschillende tempo's. De nieuwste analyse vanuit de UM laat zien, dat ons land hierin nog hoog scoortj – op plaats 5 - maar toch ook hier de laatste jaren licht wegzakt. Net als bij andere innovatie-indexen blijken andere landen nog beter in te spelen op nieuwe kansen en ontwikkelingen.

De index van het International Centre for Integrated assessment and Sustainable development (ICIS) in Maastricht is volgens directeur Pim Martens uniek omdat deze ook naar andere indicatoren kijkt dan alleen de economie. Wat zijn precies de gevolgen van globalisering en in welke mate neemt een land deel aan die globalisering? Mondialiseringsindices maken het aan de hand van indicatoren mogelijk om landen op verschillende terreinen met elkaar te vergelijken.

Martens licht de resultaten van de tweede index van bijna alle landen ter wereld als volgt toe: “Mondialisering is meer dan alleen economie. Wij bieden daarnaast gegevens over bijvoorbeeld sociaal-culturele aspecten zoals toerisme en migratie, over technologie zoals telefoonaansluitingen en internetgebruik, over milieu, over militair gedrag en over mondiale politiek zoals het aantal ambassades en het lidmaatschap van internationale organisaties. Op deze manier krijg je een veel breder beeld van het niveau waarop elk land zich bevindt binnen die mondialisering.”

In de Maastrichtse index zijn 117 landen opgenomen. Zwitserland staat opnieuw helemaal bovenaan. Nederland doet het op het gebied van mondialisering nog even goed als vijf jaar geleden. Maar toch zakt ons land van 4 naar 5, omdat Ierland ons gepasseerd is dankzij een groeiende economie en toenemende migratie. Ook Frankrijk komt ‘achter ons omhoog’ en België neemt verder afstand in de top: het stijgt van 3 naar 2. Opvallende stijgers zijn Spanje en nieuwe EU-leden als Slovenië, Kroatië en Slowakije. Het minst mondiaal georiënteerde land in Europa is Belarus. De dictatuur van Loekasjenko scoort wel in de top 10 van de landen met de hoogste militaire uitgaven.

De Maastricht Globaliseringsindex is voor iedereen toegankelijk op: http://www.icis.unimaas.nl/publ/Downs/MGI% 20ICIS%20WP.pdf
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK