Oudste stad diept eigen historie uit

Nieuws | de redactie
16 mei 2008 | Met de oudste stad van Nederland als onderzoeksgebied, wacht de nieuwe bijzondere hoogleraar Nijmeegse Geschiedenis nog een hele kluif. De leerstoel is door burgemeester De Graaf werd aangeboden aan de jarige universiteit. Met het cadeau laat de gemeente ook weten een ‘lerende organisatie’ te zijn, zei hij en verwees naar twee Nijmeegse historici die jaren geleden al een middelen wilden lospeuteren om een grootse stadsgeschiedenis te schrijven. Ze kregen nul op rekest: de gemeenteraad vond dat als de uitstraling van Nijmegen vergroot moest worden, het een beter idee was om een vliegveld aan te leggen.

In de omschrijving van de leeropdracht staat de term ‘publieksgericht’. Daarmee bedoelt de gemeente dat de geschiedenis van de stad meer bekendheid moet krijgen onder de Nijmegenaren. Bijvoorbeeld in de vorm van activiteiten voor het publiek rond historische plekken en gebeurtenissen. Volgens RU-historicus Jan Brabers is dat een trend in de historische wetenschap. Onderzoek moet een breed publiek aanspreken. Maar dat hoeft volgens hem het wetenschappelijke niveau niet in de weg te staan: ‘De geschiedenis is van iedereen en het is de taak van de universiteit om te zorgen dat daar verantwoord mee wordt omgegaan.’

Volgens Brabers is er volop werk te doen en hij heeft ook al een aantal tips voor de hoogleraar van wie de naam over een paar weken bekend zal zijn. Zo ziet hij een onderzoek voor zich naar de rol die Nijmegen altijd heeft gespeeld als grensstad: het was de noordgrens van het Romeinse rijk, onderhield in de Middeleeuwen de contacten tussen oost en west en tegenwoordig ligt het tegen de grens met Duitsland. Groot voordeel van dit thema is dat het de gehele geschiedenis bestrijkt.

Rector magnificus Bas Kortmann maakte in zijn dankwoord gekscherend de vergelijking met het schilderij dat vertrekkend hoogleraren bij hun afscheid krijgen van de universiteit: in plaats van dit cadeau thuis aan de muur te hangen, is het de bedoeling dat het bestuursgebouw ermee wordt opgesierd. In dit geval klinkt een bijzondere leeropdracht die gaat over de stad Nijmegen een beetje als een cadeau van de stad aan zichzelf.

Niet waar, volgens Jan Brabers, onderzoeker bij de afdeling geschiedenis. ‘Natuurlijk hoopt de stad er ook van te profiteren. Een bijzondere leeropdracht werkt altijd twee kanten op, maar ik zie het vooral als een bijzonder cadeau.’ Brabers vindt dat de opdracht uitstekend past bij de afdeling geschiedenis omdat ze daar zitten te springen om personeel. De leeropdracht kan dan stimulerend werken. Kortom, het is een ‘mooi presentje’.

(met dank aan Voxlog)


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK