Stormachtige verandering op Jupiter

Nieuws | de redactie
22 mei 2008 | Met de sonde New Horizons en twee telescopen op aarde heeft een internationaal team van wetenschappers vastgesteld dat de 'Kleine Rode Vlek' op Jupiter - ondanks de naam een enorm stormgebied - door zeer grote windsnelheden wordt gekenmerkt. De Kleine Rode Vlek is een cycloonsysteem zo groot als heel onze aarde. Maar nu blijkt dat de vlek heel veel groter zou gaan worden. 

Het ontstond eind 20e eeuw uit de samensmelting van enkele kleinere stormgebieden. Uit nader onderzoek van de cycloon blijkt dat de windsnelheden hierin aanzienlijk groter zijn dan die in zijn voorgangers. De hoogst gemeten snelheden liggen boven de 600 km/uur en daarmee steekt de Kleine Rode Vlek zijn oudere soortgenoot, de Grote Rode Vlek, naar de kroon. Het begint er zelfs op te lijken dat de Kleine binnen afzienbare tijd groter zal zijn dan de Grote.

New Horizons is op weg naar de verre dwergplaneet Pluto en passeerde onderweg de planeet Jupiter. Zo konden de nieuwste gegevens rond de grote planeet worden verzameld. U vindt en uitvoerige analyse van dit ongekende fenomeen in ons zonnestelsel hier bij de Johns Hopkins universiteit.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK