Waar staat u in Europa?

Nieuws | de redactie
14 mei 2008 | Voor de EP-verkiezing van juni 2009 lanceert het European University Institute (EUI), met het Nederlandse Kieskompas en het Zwitserse Smartvote, een stemadvies- programma: de EU Profiler. Het programma combineert betrouwbare informatie over partijposities met moderne technologie en zal alle politieke partijen weergeven in een ‘Europees landschap’, waardoor alle gebruikers kunnen zien welke partij het dichtst bij hun persoonlijke voorkeuren ligt.

De EU Profiler wordt beschikbaar in alle landstalen van de EU en houdt rekening met de nationale verkiezingscampagnes in de individuele lidstaten. De Profiler heeft twee doelstellingen die gericht zijn op de kiezers en op de wetenschap. Om te beginnen geeft de website kiezers de mogelijkheid persoonlijke beleidsvoorkeuren te vergelijken met die van alle partijen in hun eigen land door het beantwoorden van een eenvoudige vragenlijst. Burgers kunnen zo gemakkelijk ontdekken welke partij het beste aansluit bij hun ideeën voor de toekomst van Europa.

Burgers van alle EU-lidstaten kunnen zich positioneren op een aantal politieke dimensies. Daarbij zullen zij tekstuele en grafische weergaven van de posities van politieke partijen ontvangen, die worden vergeleken met de posities van de gebruikers. Vergelijkbare systemen zijn ontworpen voor nationale verkiezingen en hebben daarbij overal enorme bezoekersaantallen behaald.

Ten tweede stelt de EU Profiler een wetenschappelijk team in staat om nieuw licht te laten schijnen op de publieke opinie, kiesgedrag, campagne-dynamiek, partijcohesie, politieke participatie en de impact van online stemadviesprogramma’s op de verkiezingen. Het wordt nu voor het eerst mogelijk om systematisch nieuwe online vormen en oude offline vormen van vragenlijsten met elkaar te vergelijken.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK