Weglopen bij Ho Chi Minh

Nieuws | de redactie
15 mei 2008 | Vaak sta ik s’ochtends op met het geluid van gedribbel. Pas na een week ontdekte ik dat de gymlessen die op het sportveld naast mijn kamer plaatsvonden universiteitsklassen waren. Als ik wat beter had gekeken had ik gewoon de klasnummers kunnen zien die notabene op de universiteitsshirts zijn gedrukt. Tot mijn verbazing heeft elke bachelor opleiding van deze technische universiteit nog gymles met standaard atletiek, voetbal, volleybal en basketbal en daarnaast keuzevakken als badminton en zwemmen.

Maar ook buiten de les wordt fanatiek gesport. Als ik aan het einde van een werkdag de verdieping van de Coastal Engineering faculteit verlaat kom ik, na wat traplopen, uit op het binnenplein van de universiteit. De Water Resources University in Hanoi is een groot rood-roze gebouw met hoge langwerpige ramen en een mooi binnenplein. Tegen deze achtergrond staan elke namiddag op het universiteitsplein minstens vijftig studenten en enkele tientallen medewerkers lekker te ontspannen. Voetballen, volleyballen, martial arts, breakdancen, echt vanalles vindt plaats op het centrale plein. Wat later worden deze activelingen nog aangevuld met de ‘rondjes-lopers’ (zoals overal in Hanoi); mensen die elke dag een uurtje wandelen voor de conditie.
Ik vind het mooi om te zien hoe enthousiast iedereen aan het sporten is, het geeft een goede sfeer. In Delft wordt momenteel een groot park in de campus aangelegd en ik betwijfel of ik daar ooit dit activiteitenniveau zal zien. Toch waan ik mij mede door het bovenstaande af en toe in een grote-kinderen- speelparadijs. Vanuit commissie- en bestuurswerk tijdens mijn studie weet ik hoe ontzettend belangrijk het is om naast je studie (of binnen je studie) iets te ondernemen. En waar dit in Nederland al geruime tijd behoorlijk onder druk staat, ontwikkelt dit zich in Vietnam op een andere manier. Nevenactiviteiten komen vooral vanuit de universiteit. Het bovengenoemde sporten organiseert zichzelf, maar door andere activiteiten merk ik dat het er hier wel anders (georganiseerd) aan toegaat. Daardoor krijgen nevenactiviteiten het een heel ander karakter.

Op de universiteiten in Vietnam zijn met enige regelmaat toneelstukken waar de verschillende klassen het tegen elkaar opnemen. Zingen, acteren en dansen zijn eigenschappen die je als goede student in Vietnam zeker hoort te bezitten. De Water Resources University heeft dan ook trots in hun promotieflyer staan dat ze recent een interuniversitaire culturele voorstelling gewonnen hebben. Toch had ik – zeker gezien de vele grappen van de Vietnamezen – wel wat meer humor van de studenten verwacht. Toneel wordt soms net te serieus uitgevoerd en ik moet ook eerlijk zeggen dat ik bij een toneelvoorstelling over president Ho Chi Minh stiekem ben weggelopen. De Coastal Engineering klas had toen net zijn ding gedaan en beelde het gedachtengoed van Vietnams eerste president uit met behulp van zijn eigendommen. Studenten verkleed als hoed, shirt en pen kwamen aan bod en na een serieuze monoloog van ome Ho’s pratende slippers werd het me even wat teveel…

Marten Hillen

Van februari tot mei 2008 werkt TU Delft student Marten Hillen als stagair in Hanoi op de Water Resources University. Daar werkt hij aan een project betreffende de zeekeringen van de Vietnameze kust. Gedurende deze periode doet hij verslag van zijn werk en bevindingen op ScienceGuide.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK