Academische Pabo populair

Nieuws | de redactie
13 juni 2008 | Het regent ineens initiatieven om een pabo te starten op academisch niveau. Roel Bosker, hoogleraar Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde aan de RUG, is in gesprek met enkele pabo's in het noorden om een eerstegraads lerarenopleiding voor het basisonderwijs te starten.

Eerder al kondigden Saxion met de UT en de HU/UU aan dat zij volgend studiejaar een academische pabo willen starten. De constructie is in Groningen vergelijkbaar met die van de twee andere initiatieven.

De studenten van de academische pabo schrijven zich in voor de studie pedagogische wetenschappen op de RUG. Daar krijgen een aangepast programma waarin pedagogiek en onderwijskunde centraal staan. Ze lopen ook stage op een basisschool. Tijdens hun opleiding kunnen ze, door de samenwerking met de pabo, ook een lesbevoegdheid halen. De studie omvat vier jaar en de studenten hebben dan een universitair bachelordiploma en een lesbevoegdheid. Omdat het om een universitaire studie gaat liggen de toegangseisen hoger dan in het hbo.

Schoolbesturen in de omgeving van Groningen hebben al enthousiast gereageerd. Groningen wil in 2009 met de opleiding starten. De nieuwe variant op de bestaande pabo-opleiding moet ertoe bijdragen dat meer vwo’ers kiezen voor een baan als leerkracht in het basisonderwijs. Op dit moment heeft bij de voltijdstudenten op de pabo ongeveer elf procent een vwo-achtergrond, meer dan de helft van de studenten komt van de havo.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK