Alternatief malariamedicijn in de maak (1)

Nieuws | de redactie
19 juni 2008 | Een biochemicus/docent aan de Hanzehogeschool, een huisarts en een RUG-hoogleraar farmaceutische biologie werken aan een onderzoek naar een alternatieve malariabehandeling. Onlangs kregen zij van de Stichting Dioraphte een subsidie van € 125.000,-- voor de doorontwikkeling van een goedkoop, veilig en effectief medicijn tegen malaria, dat in Afrika geproduceerd kan worden.

Elke dertig seconden sterft er een kind op deze wereld aan de gevolgen van malaria. In veel gevallen is de parasiet die de ziekte veroorzaakt resistent voor de meest gebruikte medicijnen. Op dit moment wordt er gekeken naar een nieuw medicijn als onderdeel van een combinatietherapie: artemisinine. Het winnen van de stof uit de plant Artemisia annua is een kostbare aangelegenheid. Het gevolg is dan ook dat dit nieuwe medicijn voor de meeste Afrikanen onbetaalbaar is. Uit Chinees onderzoek is echter gebleken dat er een andere, goedkopere manier is om uit de plant een medicijn te maken. De vakgroep Farmaceutische Biologie, RUG, gaat hiernaar veiligheids- en klinische studies verrichten, waarvan eind volgend jaar de resultaten worden verwacht.

De afgelopen jaren is er op het Instituut voor Life Sciences & Technology van de Hanzehogeschool Groningen onderzoek gedaan naar lokaal, dus in Afrika, bruikbare productietechnieken. Nu zijn enkele docenten en een groep derdejaarsstudenten van het Instituut betrokken bij de extractie van artemisinine uit de plant en de kwaliteitscontrole van deze extracten. De Stichting Evenaar uit Groningen biedt financiële steun bij de optimalisatie van de teelt van Artemisia annua in Gambia. Na afloop van deze studie zal onder leiding van het Ministerie van Gezondheid in Gambia de effectiviteit van het in Groningen ontwikkelde medicijn daar worden getest.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK