Delft wil naar de maan

Nieuws | de redactie
2 juni 2008 | De faculteit Luchtvaart– en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft wil naar de maan. Zij overweegt op te gaan voor  de Google Lunar X Prize, een prijs van 20 miljoen dollar die het bedrijf heeft ingesteld. De jackpot gaat naarr het eerste team dat - vóór 31-12-2012 - een robot op de maan weet te zetten.

Deze moet zich wel 500 meter over het maanoppervlak kunnen verplaatsen en tevens videobeelden, panoramabeelden en data naar de aarde sturen. Twee studententeams met 20 man werken nu tien weken aan de voorbereidingen van een dergeijke missie. De website voor hun project ‘reachforthemoon.nl’ vindt u hier.

De X Prizes zijn bedoeld om innovatie te stimuleren. De Google Lunar X Prize trekt veel belangstelling. Er hebben zich wereldwijd al tien teams geregistreerd als deelnemer, met namen als Odyssey Moon, Team Italia, Micro Space, Quantum3, Astrobotic en Lunatrex. De voorbereidingen van een mogelijke maanmissie zijn opdrachten waarmee studenten luchtvaart- en ruimtevaarttechniek hun bachelorfase afronden. In eerdere jaren heeft deze oefening geresulteerd in nieuwe uitvindingen zoals de Delfly, een insectachtig vliegtuigje, en de Wasub, een door spierkracht aangedreven onderzeeboot van luchtvaartmaterialen. Op 12 juni zullen de twee groepen die aan de Google Lunar X-Prize werken hun resultaten presenteren.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK