Energie uit water

Nieuws | de redactie
5 juni 2008 | Blue Energy, oftewel blauwe energie, is een nieuwe loot aan de waterinnovatie in ons land: een manier van energie opwekken uit water. Zoet en zout water stromen door een accu. Het enige dat hen gescheiden houdt zijn membranen van polytheenfolie, beter bekend als boterhamzakjesplastic.

Door het verschil in zoutconcentratie ontstaat een spanningsverschil en ineens heb je elektriciteit. EZ geeft het Friese onderzoeksintituut Wetsus krijgt over een periode van vijf jaar een miljoen euro om Blue Energy verder te ontwikkelen. Volgens het bedrijf zit er zeker een toekomst in het opwekken van energie uit water.

Van der Hoeven: “’Ik hoop dat het binnen nu en een paar jaar duidelijk is of het zeg maar levensvatbaar is. En dan hoop ik dat het binnen tien jaar beschikbaar is, gewoon op grote schaal. Als alles goed gaat kan een soortgelijke installatie op de Afsluitdijk over een jaar of tien alle huishoudens in de 3 noordelijke provincies van ons land van energie voorzien.”

Ondernemers proberen met proefopstellingen investeerders uit binnen- en buitenland aan te trekken. Van der Hoeven: “Door deze site ziet de rest van de wereld hoe ver wij in Nederland zijn met watertechnologie. We kunnen bedrijven aantrekken en zo nog meer ideeën en toepassingen uitwisselen. We streven naar een verdubbeling van de export van de watersector.”

Over een paar jaar zou een grote Blue Energy centrale bij de Afsluitdijk alle huishoudens in de drie noordelijke provincies van energie kunnen voorzien. Wetsalt haalt ook zout uit afvalwater, grondwater en zeewater. Deze ontziltingstechniek kan bijdragen aan het oplossen van het wereldwijde tekort aan zoetwater. Het ministerie van Economische Zaken stimuleert de ontwikkelingen met het innovatieprogramma Watertechnologie. Zo draagt EZ 35 miljoen euro bij voor de periode 2007-2012 voor het Technologisch Top Instituut Wetsus. Bedrijven en kennisinstellingen dragen zelf ook 35 miljoen euro bij.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK