Energiebeleid schommelt te veel

Nieuws | de redactie
9 juni 2008 | Duurzame energieprojecten komen in Nederland moeizaam van de grond. Onderzoek van innovatiewetenschapper Ineke Meijer (UU) wijt dit vooral aan de grote politieke onzekerheid waarmee ondernemers die investeren in duurzame energie worden geconfronteerd. Hierdoor zijn zij minder bereid te investeren in het ontwikkelen en toepassen van duurzame energietechnologieën.

Om de ontwikkeling van duurzame energie te stimuleren, is het van belang dat veelbelovende technologieën gedurende langere tijd door de Nederlandse overheid worden ondersteund, analyseert zij in haar proefschrift. Daarvoor moet de regering een stabieler duurzame energiebeleid ontwikkelen, aldus de onderzoeker. Het beleid dat momenteel in Nederland van kracht is, biedt onvoldoende steun bij de marktintroductie van nieuwe technologieën, is te gefragmenteerd en wordt te vaak abrupt stopgezet.

Schommelend beleid

Een recent voorbeeld is de Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie-regeling (MEP-regeling). Met deze regeling wilde de overheid de productie van schone en duurzame energie, zoals windenergie en biomassa, stimuleren. De overheid voerde de MEP-regeling echter later in dan aangekondigd, wijzigde het door de jaren heen verschillende keren en zette de regeling uiteindelijk abrupt stop (vanwege het grote succes). ‘Dit schommelende beleid maakte de ondernemers sceptisch over het toekomstige financiële overheidsbeleid en over de betrouwbaarheid van de overheid in het algemeen’, aldus Meijer.

Opeenstapeling van onzekerheden

Naast politieke en technologische onzekerheid ervaren veel ondernemers ook grote onzekerheid over de beschikbaarheid van financiële middelen. Politieke en technologische onzekerheden leiden namelijk regelmatig tot vertraging en oplopende kosten, waardoor onzekerheid over het binnenhalen van financiële middelen voor duurzame energieprojecten toeneemt. Hierdoor worden investeringen uitgesteld of projecten vroegtijdig stopgezet. Vooral bij biomassavergassing bleek in voorgaande jaren een dusdanig grote opeenstapeling van onzekerheden te ontstaan, dat bijna alle ondernemers besloten hun projecten te beëindigen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK