Europese portal voor wetenschappelijke publicaties

Nieuws | de redactie
27 juni 2008 | Vandaag lanceert het Digital Repository Infrastructure Vision for European Research het D-NET v.1.0, een nieuw open-source softwarepakket dat een gereedschapskist aanbiedt, waarmee Open Access publicaties uit verschillende bronnen bijeen gebracht kunnen worden.

Diverse functionaliteiten voor zowel onderzoekers en lezers als beheerders van repositories en service providers zijn hierin toegepast. De ‘European Information Space’, gemaakt met de D-NET software vormt de belangrijkste Europese portal voor wetenschappelijk onderzoek. SURFfoundation is een van de actieve deelnemers aan het Europese DRIVER project.

De twaalf internationale partners van DRIVER streven ernaar om zoveel mogelijk kwalitatief hoogwaardige onderzoeksresultaten voor iedereen toegankelijk te maken met een Europees netwerk van repositories. Daarnaast wil DRIVER goede ondersteuning bieden aan de beheerders van repositories en geavanceerde diensten leveren aan eindgebruikers.

Door een solide netwerk van content providers op te zetten en daaraan de diensten van DRIVER te koppelen biedt de infrastructuur van DRIVER de mogelijkheid voor service providers om naast de basisdiensten ook nieuwe applicaties te ontwikkelen. Deze drievoudige interactie tussen Europese partners, waaronder onderzoeksinstellingen, IT-onderzoekscentra en strategische partners uit de repositorysector, zorgt ervoor dat DRIVER inmiddels de belangrijkste Europese portal voor wetenschappelijk onderzoek aanbiedt.  

Marjan Vernooy-Gerritsen, programmamanager bij SURFfoundation, is trots op het resultaat. “Met D-NET v.1.0 is een substantiële stap gezet, software die op alle fronten bijdraagt aan de toegang tot repositories. Het hele traject van service provider en repository manager tot gebruikers in onderzoek en maatschappij wordt ermee bediend. En vanaf de start in 2006 stond ons Nederlandse model voor DRIVER!”

De ’European Information Space’ is bedoeld voor drie soorten gebruikers:

1.      De onderzoeker, de lezer en het publiek
Het systeem biedt niet alleen geavanceerde zoek- en browserfuncties , maar de gebruiker kan zich ook laten registreren om zijn/haar gebruikersprofiel te activeren en berichten te ontvangen of zich aanmelden voor collecties, gebruikersgroepen en andere toekomstige diensten.

2.       De beheerder van de repository
De portal biedt richtlijnen voor de ontwikkeling van een interoperabele repository met kwalitatief hoogwaardig wetenschappelijk materiaal. Dit is met name bedoeld voor belangstellenden die een repository willen opzetten. De beheerder van de repository ontvangt via een webgebaseerde aanmeldingsprocedure, waarbij gebruik gemaakt wordt van een geautomatiseerde validatie-tool, feedback over de stand van zaken met betrekking tot zijn repository. Daarbij worden suggesties voor kwaliteitsverbeteringen gegeven via een persoonlijke ondersteuningsservice van de helpdesk van DRIVER. De nationale stand van zaken wat betreft de ontwikkeling van repositories kan door middel van web- en wiki-tools worden geactualiseerd. Zo houdt ook het netwerk van landenvertegenwoordigers en beheerders van repositories contact met hun Europese collega’s.

3.       De service provider
Nationale consortia, specifieke onderzoeksprojecten maar ook individuele ontwikkelaars van repositories kunnen met behulp van de nieuwe D-NET v.1.0 software als service provider optreden, naast de basisinfrastructuur die door DRIVER wordt aangeboden.

Demoprojecten van service providers die gebruik maken van de D-NET v.1.0 software:

·  DART: http://search.dart.driver.research- infrastructures.eu/ 

·  Recolecta:   http://search.dart.driver.research-infrastructures.eu/  

Meer informatie is te vinden op www.driver-community.eu  en vragen kunnen gestuurd worden naar info@driver- support.eu . Informatie voor service providers over de D-NET v.1.0 software is te vinden op www.driver- repository.eu/D-NET_release_v- 1-0.

 
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK