Hoe krijg je duizend pubers in het Evoluon?

Nieuws | de redactie
4 juni 2008 | Het aantal inschrijvingen voor de studie Embedded Systemen loopt dramatisch terug. Het gaat mis bij de profielkeuze. 10 oktober organiseren Fontys en de TUe daarom een voorlichtingsdag voor scholieren in het Evoluon. Niet docenten, maar bedrijven zullen de scholieren daar uitleggen waarom je Embedded Systemen moet gaan studeren.

“We hebben het zelf een keer uitgeprobeerd door zelf te gaan zoeken. Als je als scholier ‘iets met ICT’ wilt gaan doen en je gaat studiekeuzeinformatie zoeken, dan is de kans bijna nul dat je uitkomt bij Embedded Systemen”, zo vertelt Fontys-lector Wim Hendriksen.

“Havo- en vwo-scholieren kiezen in de derde klas met hun profiel een vakkenpakket. Deze keuze heeft natuurlijk te maken met aanleg, maar wordt voor een deel ook bepaald door de toekomstverwachtingen van de leerling. Afgezien van wat begeleiding van de school is er weinig visie te verwachten over die toekomstige loopbaan. Je bent tenslotte nog maar vijftien. Dan laat je je vaak leiden door een zeer beperkt wereldbeeld over de toekomst die mogelijk is met de keuze. En daar kun je later last van krijgen. Scholieren weten niet wat ze kunnen doen met de aangeboden profielen.

Natuurlijk is het voorlichten een belangrijke taak van het onderwijs, maar ik vrees toch dat middelbare scholen, hogescholen en universiteiten geen idee hebben hoeveel plezier je kunt hebben als je samen mooie, technische dingen maakt. Zowel docenten als wetenschappers zijn notoir slecht in teamwork. Het bedrijfsleven doet echter alles in teams. De mensen uit de industrie moeten het verhaal dus zelf vertellen. De vraag is hoe we dit kunnen gebruiken om de voorlichting te verbeteren”.

10 oktober nodigt Wim Hendriksen daarom 1000 tweedeklassers uit havo en vwo uit. “Dan zullen we ze eens laten zien waarvoor we ’s morgens ons bed uit komen. Natuurlijk moeten er dan wel subwoofers, lasershows en cola zijn in het Evoluon en we moeten de leerlingen met de bus halen en brengen om ze onderweg niet kwijt te raken. Dat kost best wel een paar centen, maar dan heb je ook wat.

Het hbo en de universiteiten lichten niet voor,maar laten aan het eind van de dag alleen maar zien welke opleidingen ze te bieden hebben om ons vak met een beetje fatsoen te kunnen uitvoeren.Natuurlijk moeten we ook de docenten natuurkunde en wiskunde en de decanen uitnodigen.En de docenten in opleiding erbij betrekken, zodat die ook weten waar het om gaat. En iets bedenken waardoor de meiden niet meteen afhaken. Zo kunnen we onze jeugd bewustere keuzes laten maken. Als de leerlingen weer naar huis gaan, weten ze tenminste waar ze het over hebben en kunnen ze een geschikt profiel kiezen. Misschien dan toch maar een beetje wiskunde?”«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK