Identiteit of ‘leuke dienstmeid’?

Nieuws | de redactie
2 juni 2008 | Maakt de Radboud Universiteit haar identiteit nog waar? Of is zij slechts een openbare HO-instelling met een vroom sausje? Christelijke studentenverenigingen NSN, Ichtus en Thesaurum Queritans vragen om een meer diepgaande bezinning en vooral ook uiting van de katholieke identiteit.

In een brief aan het CvB zetten zij uiteen waar nog wel en waar niet meer sprake lijkt te zijn van een meer doorwrochte benadering van die identiteit. Zou men daar niet meer ‘werk van maken’ heeft het puur formeel benadrukken van een levensbeschouwelijke identiteit weinig zin meer, zo geven de studenten aan. “Anders wordt het een farce, waardoor de katholieke identiteit beter afgeschaft kan worden en ‘Radboud’ een benaming wordt voor een openbare universiteit, die blijk geeft van een katholiek verleden. Een katholieke identiteit schept namelijk verplichtingen en laat zich niet gebruiken als een leuke dienstmeid die af en toe mag komen opdraven.”

Het moment van deze oproep tot bezinning is pikant: de universiteit viert haar jubileum, waarin de oprichting vanuit het episcopaat en de katholieke gemeenschap 85 jaar geleden gevierd wordt. De brief van de drie studentenverenigingen wordt niet besproken in de formele medezeggenschapsorganen van de RU. Het college van bestuur wil achter gesloten deuren hun standpunten met hen nader bespreken.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK