IJverige student kost universiteit geld

Nieuws | de redactie
26 juni 2008 | De financiële situatie van verschillende universiteiten is precair. Na de UU moet nu ook de UvA ingrijpen. Voorzitter Karel van der Toorn zegt: “dat had beter gekund,” nu zijn instelling 15 miljoen tekort blijkt te komen. Opvallend: onder meer omdat er allesbehalve een zesjescultuur heerst. De studenten zijn blijkbaar te ijverig en halen te veel studiepunten.


“We hebben eigenlijk last van twee zaken. De UvA is een populaire universiteit en het aantal studenten groeit. Dat is leuk, maar we ontvangen pas financiën als een student is afgestudeerd. Daarnaast wordt er gewerkt met een verdeelmodel dat afrekent per studiepunt. Als een student meer studentpunten haalt dan noodzakelijk is, dan kost ons dat geld,” zo vertelt Van der Toorn aan Jim Jansen van Folia.

Het lijkt me goed dat studenten meer punten halen.
‘Ben ik het mee eens, maar je moet ook naar de andere kant van de medaille kijken.’

Is er sprake van een zorgingwekkende situatie?
‘Ik gebruik liever de term ‘ bijzonder’. De situatie is zo dat we meer hebben uitgegeven dan ontvangen en daar moeten we samen met de decanen een oplossing voor zoeken.’

Waar gaat u op bezuinigingen?
‘Ik prefereer de term ombuiging boven bezuiniging. We moeten dezelfde diensten leveren met minder geld en we zullen de hele organisatie kritisch tegen het licht houden. Opnieuw inderdaad. Dan heb je het over overhead, ondersteuning en andere diensten.’

Hoe reageren de decanen op dit nieuws?
‘Ze snappen het. Donderdag en vrijdag zitten we met hen in Oxford en van te voren was afgesproken dat het niet over UvA-aangelegenheden zouden hebben. De actualiteit heeft ons echter ingehaald en dit is het belangrijkste agendapunt. En een decaan snapt dondersgoed dat als er nu niet goed naar de financiën gekeken wordt, het ten koste van ons eigen vermogen gaat.’

Vallen er ontslagen?
‘In dat stadium zijn we nog lang niet beland.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK