Mobiele mythe doorgeprikt

Nieuws | de redactie
3 juni 2008 | GSM’s zenden straling uit die het dna beschadigt. Die urban myth is door medici van de Weense universiteit bewezen. Toch? Nou, nee.

Een medewerker van het laboratorium van de Medizinische Universität Wien is betrapt en ontslagen vanwege jarenlange datamanipulatie. De stralingsgegevens over mobiele telefonie had zij uit haar duim gezogen. Studies naar mogelijke schade aan ‘das Erbgut’ van de menselijke cel, die in 2005 en 2008 verschenen, heeft de universiteit moeten intrekken.

Intern onderzoek van de instelling voerde een commissie naar de verwerking van de gegevens. Daaruit bleek, dat de medewerkster de lage doses waarbij mobiel telefoonverkeer al schade zou veroorzaken had verzonnen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK