Muziek visueel gemaakt

Nieuws | de redactie
11 juni 2008 | Muziek is ‘Expressing the inexpressible’, aldus Aldous Huxley. Het Nijmeegse instituut NICI werkt aan een methode om studenten muzikale expressie te leren door visuele feedback. ‘We hebben er geen woorden voor.’ En de ScieceGuide-lezer kan zelf mee doen aan hun experiment.

 Muziekaanwijzigingen in woorden geven, is lastig. Willem Vervuurt, student kunstmatige intelligentie, onderzoekt daarom hoe studenten met meer intuïtieve feedback beter muzikale expressie in hun spel kunnen leggen. Binnen het project PracticeSpace van de Music, Mind, Machine Group van het Nijmegen Institute for Cognition and Information bekijken onderzoekers hoe visuele stimuli daarbij kunnen helpen. Uit kleuren en vormen kan een student opmaken of hij een muziekstuk goed speelt.

Willem heeft de resultaten van de eerste vijfhonderd proefpersonen juist geëvalueerd: ‘Ik wilde weten welke visuele stimuli (gekleurde planeten met haren of spikes) mensen intuïtief kiezen bij het horen van bepaalde drumsamples. Ik kan nog niet te veel zeggen over de resultaten – het onderzoek loopt nog – maar er lijkt een verband te bestaan tussen muziek en bepaalde plaatjes. Als je harder muziek speelt, ligt het voor de hand om daarbij iets te laten zien dat groter wordt.’

Met de visuele feedback moet het in de toekomst voor muzikanten eenvoudiger worden om de gewenste expressieve stijl te vinden. De Music, Mind, Machine Group overlegt daarom nu al met docenten van het conservatorium, die actief meedenken over de opzet van het systeem. Willem: ‘Ik heb bijvoorbeeld voor drumsamples gekozen, omdat het eenvoudig is om variatie aan te brengen op een gecontroleerde manier. In pianospel zitten bijvoorbeeld ook melodieën waar je dan rekening mee moet houden,’ vertelt hij op Voxlog.

Meedoen aan het onderzoek? Doe hier het webexperiment.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK