Nieuw artikel (1)

Nieuws | de redactie
3 juni 2008 | De oud-columnist van HvA-blad Havana, Arnold Scheepmaker, mag Joden beledigen van de rechter. Hij had zich volgens het OM in één van zijn bijdragen opzettelijk beledigend uitgelaten over Joden. De rechtbank oordeelde dat de column inderdaad een beledigend karakter heeft, maar wees erop dat Scheepmaker zich een 'uitzonderingspositie' heeft verschaft door zijn uitlatingen te doen in een satirische column.

‘In columns, meer nog dan in andere soorten teksten, mag van een zekere mate van overdrijving, scherpte en ridiculisering sprake zijn.’ Scheepmaker werd om die reden vrijgesproken.

‘De vrijheid van meningsuiting in de vorm van artistieke expressie hoeft in dit geval niet te wijken voor het recht van anderen van discriminatie gevrijwaard te blijven. Hoewel de uitlatingen van verdachte niet getuigen van medemenselijkheid of veel nuance, dient zijn recht deze uitlatingen te doen te worden gewaarborgd,’ aldus het vonnis. De zaak diende voor de kamer voor Europees strafrecht, opgericht om de kennis van rechters van Europese wetgeving te verbeteren.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK