Nieuw artikel (30)

Nieuws | de redactie
18 juni 2008 | Wim Kitzen, vierdejaars student Elektrotechniek aan Hogeschool Zuyd, heeft een valdetectiesysteem ontwikkeld en gebouwd, gericht op senioren. Valt de bewoner van een zorgwoning, wordt automatisch een hulpverlener gewaarschuwd die virtueel ziet waar de oudere viel. Een werkende demonstratieopstelling van dit systeem wordt op dit moment aangelegd in de Opleidingswoning in Weert.

Ouderen willen – en moeten – steeds langer zelfstandig blijven wonen. Met tal van hulpmiddelen kan dat ook. Een probleem tot nog toe is het vallen. Dragen ze de alarmmelder van de personen-alarminstallatie bij zich en zijn ze na de val nog bij bewustzijn, dan kunnen ze meestal zelf alarm slaan. Het probleem is echter als ze niet meer kunnen bewegen. Daar biedt het door de student Elektrotechniek ontwikkeld systeem nu uitkomst voor.

Zo groot als luciferdoosje

De bewoner draagt een apparaatje bij zich zo groot als een luciferdoosje. Daarin zit een microprocessor die precies registreert als iemand loopt of als iemand valt. In dat laatste geval gaat er een signaal naar een van de antennes in huis. Van daaruit wordt automatisch een bericht gestuurd naar een alarmcentrale. Omdat elke antenne alleen in de eigen ruimte meet, weet de hulpverlener direct in welk vertrek de bewoner gevallen is. Wim Kitzen heeft het valdetectiesysteem gekoppeld aan het op BUS-technologie gebaseerd domoticasysteem in de Opleidingswoning. Dat biedt veel voordelen. “Zo kun je na een val bijvoorbeeld automatisch de verlichting in huis aanschakelen, de TV uitzetten, zorgen dat elektrische apparaten worden uitgeschakeld en de tuinverlichting laten knipperen. Ambulancerijders zien dan meteen in welke woning ze moeten zijn.” Doordat de student het domoticasysteem in de Opleidingswoning aan dit BUS-systeem heeft gekoppeld, kunnen dergelijke functies eenvoudig geprogrammeerd worden.

Integreren in kleding

Nu is de detectieunit nog zo groot als een luciferdoosje. Wim Kitzen denkt dat het nog aanzienlijk kleiner kan als het systeem volledig is uitontwikkeld en je het in serie bouwt. “Dan kan alles in één chip geprogrammeerd worden, waardoor je het apparaat op termijn zelfs zo klein kunt maken dat je het in kleding integreert.” Dat laatste is belangrijk voor de acceptatie. Onderzoeken, zo heeft de student achterhaald, wijzen namelijk uit dat mensen niet graag zo’n apparaatje bij zich dragen. Door het zo klein te maken dat je het in de kleren kunt integreren, verlaag je deze drempel.

Meer toepassingen

Wim Kitzen ziet meer toepassingen voor dit valdetectiesysteem. In chemische fabrieken en ook bij vliegtuigen moeten onderhoudmonteurs dit op sommige plaatsen nu al bij zich dragen. Die systemen werken echter anders. “De monteur moet vooraf doorgeven naar welk deel van de fabriek hij gaat. Dat is met ons systeem niet nodig omdat je bij een val aan het signaal kunt aflezen waar iemand is gevallen.” Op 27 juni wordt deopleidingswoning mt de proefopstelling officieel opgeleverd.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK