Nyenrode in de etalage

Nieuws | de redactie
4 juni 2008 | Zodra de mogelijkheden er gunstig voor zijn wil het bestuur van InHolland zijn aandeel in Universiteit Nyenrode afstoten. Dit is een van de elementen uit het nieuwe beleidsplan van collegevoorzitter Dales. De hogeschool had enige jaren geleden een deelneming in de business universiteit genomen en vormde bestuurlijk sindsdien ook een eenheid.

Toenmalig collegevoorziter Jos Elbers lichtte de strategie daarachter in een interview met ScienceGuide als volgt toe: “Het heeft mij een stroom van vragen en opmerkingen opgeleverd, vooral van buiten de wereld van het hbo en het onderwijs, uit het bedrijfsleven dat Nyenrode kent. Men ziet precies dat dit samenhangt met de nieuwe ontwikkeling die het hoger onderwijs nu ondergaat. De veranderingen bij de verhoudingen tussen publieke en private financiering van het hoger onderwijs en bij de binariteit hebben er alles mee te maken dat wij als twee instellingen elkaar zijn gaan vinden.

Wat gaan jullie eigenlijk concreet doen met die nieuwe situatie?

De grote naam en de sterke positionering van Nyenrode zijn natuurlijk een feit, waarmee het uitstekend werken is. Wij willen als hogeschool een grote sprong maken met onze lectoren en hun kenniskringen. Dit is een ambitie die wij gaan koppelen aan die input vanuit Nyenrode. Een echte win-win krijgen we zo: wij betalen voor de menskracht en de kennis die bij Nyenrode in huis is en die wij in de lectoraten productief maken voor de kwaliteit van ons onderwijs en voor het onderzoek dat vanuit de lectoraten tot stand gaat komen. Voor Nyenrode levert dat dus inkomsten op, die wij bij wijze van spreken anders bij hun concurrenten als kennisorganisaties hadden moeten besteden. En als hogeschool gaat InHolland een nieuwe, eigen verantwoordelijkheid ontwikkelen voor relaties met het wetenschappelijk onderwijs en voor het aanbieden van zulk onderwijs.

We zijn al doende om studenten een versnelde doorstroom van de hbo-bacheloropleiding naar een universiteit mogelijk te maken.Dat doen we met de VU en met de Erasmus bijvoorbeeld. Maar met Nyenrode gaat dit nog een dimensie verder. Via een specifieke doorstroom-minor en lening kan de InHolland-student straks nog iets anders verwezenlijken. Die kan in 18 maanden na zijn bachelordiploma ‘on campus’ op Nyenrode een MSc diploma halen. Dat is een unicum in Nederland, voor een student moet dat toch een geweldige belevenis zijn om zoiets mee te maken en te presteren.

Erbovenop ontwikkelen we in Den Haag en Amsterdam een BBA, een Engelstalige bachelor, gericht op vwo’ers die na 3 jaar kunnen doorstromen naar Nyenrode voor hun masters. Die kunnen zij dan in nog maar 12 maanden voltooien. Daarvoor mogen we selectie toepassen, hoop ik, de Kamer moet dit nog aanvaarden. Dat dit meteen een impuls geeft aan de internationalisering is duidelijk.”
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK