OM insisteert bij anti-joodse column

Nieuws | de redactie
19 juni 2008 | Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van columnist Arnold Scheepmaker van het Amsterdamse hbo-blad Havana. Zijn jolig getoonzette belediging van joden en 'begrip' voor de nazi-ideeën over hen die hij in september 2006 publiceerde, waren voor de rechtbank eerder deze maand geen reden tot bestraffing.

Men vond het niet van medemenselijkheid of veel nuance getuigen, maar de uitlatingen waren gedaan in een satirische column, meende de rechtbank. Daarin mag sprake zijn van ‘een zekere mate van overdrijving, scherpte en ridiculisering.’ De rechter ging er in dit licht van uit dat een columnist het recht heeft zijn artistieke expressie te uiten, wat an sich een boeiende opvatting mag heten over de taak van columnisten in magazines van het hoger onderwijs.

Het OM blijft de opvatting toegedaan dat de column wel degelijk strafbare uitingen bevatte, omdat het onverholen racistisch en onnodig grievend was. Het OM had daarom achthonderd euro boete geëist of zestien dagen celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. Om die reden gaat het alsnog in hoger beroep.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK