Op zoek naar OV-chip die werkt

Nieuws | de redactie
20 juni 2008 | Nadat studenten en medewerkers in Nijmegen de OV-chipkaart onttakeld hebben, krijgn zij nu de kans het zelf beter te doen. De stichting NLnet stelt 5 150.000 beschikbaar voor de ontwikkeling van een nieuwe privacyvriendelijke OV-chipkaart op basis van opensourcetechnologie. Onderzoekers van Radboud Universiteit nemen daarin het voortouw.

Ook andere experts op het gebied van computerbeveiliging en gerelateerde zaken, verenigd in het wetenschapsforum OV-chipkaart, denken mee over de ontwikkeling van een veilige OV-chipkaart. Samen met de RUN wil de stichting NLnet ervoor zorgen dat misbruik van de kaart wordt tegengegaan en dat de privacy van de reiziger technisch gegarandeerd is. Doel is dat reizigers in de toekomst wel een persoongebonden kaart met specifieke kortingsmogelijkheden kunnen kopen, maar dat hun reisgedrag daarop niet is na te gaan.

Het onderzoek wordt verricht  binnen de Digital Security groep, onder leiding van prof. dr. Bart Jacobs. Nijmeegse specialisten op het gebied van computerbeveiliging gaan nauwkeurig onderzoeken of de vereiste  privacyvriendelijke technieken ook daadwerkelijk geschikt zijn voor een efficiënte en veilige implementatie op chipkaarten en in andere systemen zoals mobiele telefoons of zakcomputers.

Alle ontwikkelde software voor de nieuwe OV-chipkaart zal “open source” zijn en in principe voor iedereen toegankelijk en te controleren. Juist die openheid kan bijdragen aan de betrouwbaarheid van en vertrouwen in nationale ICT-infrastructuur, zo menen de wetenschappers van het eerder dit jaar opgerichte wetenschapsforum OV-chipkaart. In het kader van haar samenwerking met het wetenschapsforum is Trans Link Systems (TLS)  bereid vanuit haar expertise een bijdrage te leveren aan dit onderzoek.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK