Veilig op weg met een rijassistent

Nieuws | de redactie
10 juni 2008 | Een auto veilig door het hedendaagse verkeer loodsen, is geen eenvoudige taak. Zeker niet onder slechte weersomstandigheden en bij complexe of onoverzichtelijke verkeerssituaties. Intelligente voertuigsystemen, die met omgevingssensoren het verkeer rond het voertuig in de gaten houden, bieden hulp door slechte wegcondities of een file net achter een bocht te voorspellen. In zijn oratie ging Fontys-lector Henk Lupker in op intelligente voertuigsystemen ter verbetering van de verkeersveiligheid.Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Als de rijassistent een ongeval voorziet, kunnen zelfs remmen, gordels of airbags worden voorbereid voor de aankomende crash. Aan actieve veiligheidssystemen worden hoge eisen ten aanzien van prestatie (nauwkeurigheid), robuustheid (weersomstandigheden en wegcondities) en betrouwbaarheid gesteld. Hier liggen enorme uitdagingen voor zowel het ontwerp als de evaluatie van dergelijke systemen, waaraan het lectoraat Automotive Control door praktijkgericht onderzoek en vraaggestuurd onderwijs wil bijdragen. Voor veel studenten is het werken aan auto’s een kinderdroom.

De steeds nieuwe mogelijkheden zijn een goede voedingsbodem voor de leergierige student. Vanwege de huidige leerwerkomgeving werkt de school nauw samen met bedrijven waarmee een goede onderlinge afstemming tussen de wederzijdse belangen wordt bereikt. De automotive-industrie in de regio is booming, waardoor de studenten ook een mooi toekomstperspectief wordt geboden.

Henk Lupker, Veilig op weg met een rijassistent


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK