Verwar berichtgeving niet met ‘publieke opinie’

Nieuws | de redactie
20 juni 2008 |

Kun je jezelf onderzoeken? Ja, dat kan, vindt Ben Knapen. De oud-hoofdredacteur van de NRC en columnist bij diezelfde krant gaat zich aan de RUN als bijzonder hoogleraar Media en kwaliteit buigen over zichzelf en zijn vak. Zijn oratie gaat over ‘de publieke opinie’. Knapen geeft een hem fascinerend aspect daarvan als voorbeeld: ‘Uit enquêtes blijkt dat Nederlanders heel tevreden zijn, maar in de krant lees je alleen maar gemopper en geklaag van burgers.’ Daarmee voegt hij zich allerminst in het leger van mensen die de media verwijten dat ze louter slecht nieuws brengen, zegt hij in Voxlog. ‘Nee, want dat is logisch. Media berichten over wat niet goed gaat en over meningsverschillen, omdat je daaruit iets leert over de samenleving. Alleen moet de burger de berichtgeving niet verwarren met de publieke opinie.’

Vooral niet in een tijd waarin de publieke opinie, bij het ontbreken van duidelijke ijkpunten en een intellectuele elite, zich in ‘het luchtledige’ vormt. ‘Nieuws holt razendsnel rond. Met Google kun je zien hoe een bericht zich binnen 24 uur over de hele wereld verspreidt. Ik houd geen pleidooi voor een terugkeer naar die klassieke elite. Wel vereist het meer alertheid en een kritisch vermogen bij burgers. Ik ben vele jaren bezig in de media en dan doe je onderweg ervaring op. Mijn hoogleraarschap zie ik als kans om even stil te staan bij dat dagelijkse werk, om lijnen te trekken naar algemene ontwikkelingen in de samenleving en overzicht te krijgen.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK