Hoogleraar voor ketenzorg kinderen

Nieuws | de redactie
10 juli 2008 | Dr. Simone Buitendijk van TNO wordt bijzonder hoogleraar 'Integrale preventieve gezondheidszorg voor kinderen' aan het LUMC. Buitendijk gaat zich richten op het versterken en wetenschappelijk onderbouwen van de keten van zorg voor kinderen.

De organisatie van de gezondheidszorg voor kinderen in Nederland is uniek in de wereld door de nadruk op preventie en toegankelijkheid van de zorg. Verloskundigen, huisartsen, jeugdartsen, kraamverzorgenden, gynaecologen, kinderartsen en andere medisch specialisten leveren daaraan een bijdrage. Volgens Buitendijk, werkzaam bij TNO als Programmamanager Jeugd, kan de gezondheid van Nederlandse kinderen nog verbeteren door het goed organiseren van deze keten van zorg. Door betere afspraken te maken over de zorg, de samenwerking en doorverwijzing kunnen gezondheidsproblemen vroegtijdig worden opgespoord en sneller worden behandeld.

Het onderzoek van de komende jaren zal zich concentreren op het versterken van de keten van zorg rondom kind en het verbeteren van de vroege signalering en behandeling van problemen bij het opgroeien. Bijvoorbeeld het vroeg opsporen van gezinsproblemen die bedreigend zijn voor de ontwikkeling van het kind. Aanpak van deze problemen op het optimale moment is cruciaal. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat al in de periode voor de conceptie zorg wordt geleverd.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK