Koloniaal rijk ook kennisrijk?

Nieuws | de redactie
4 juli 2008 |

Wat wisten we eigenlijk rond 1800 van de wijde wereld om ons heen? Was men geïnteresseerd in de koloniale streken, werd er met die kennis ook iets gedaan? Met kennis over de Islam in Indië? Over medische vondsten elders? In het kader van KNAW 200 is er op 28 en 29 augustus daarover een internationaal colloquium: ‘Science and Empire – Dutch ‘Colonial’ Science around 1800 in Comparative Perspective: Globalization of the Circulation of Knowledge before Humboldt? De vraag is wat de Nederlandse wetenschappers rond 1808 – het oprichtingsjaar van de KNAW – eigenlijk wisten over de gebieden waar zich soms al eeuwen geleden Nederlanders gevestigd hadden. Bleef die kennis steken in Nederlandstalige boeken die in Nederlandse bibliotheken werden opgeborgen, of kon de internationale wetenschappelijke gemeenschap er ook kennis van nemen? Wat voor invloed had het verzamelen en determineren van bijvoorbeeld planten in de tropen op de ontwikkeling van de botanie, wereldwijd? Dit soort vragen komt ook aan de orde met betrekking tot bijvoorbeeld de kennis van de Islam en van de medische wetenschap.

En hoe gingen andere koloniale mogelijkheden zoals de Engelsen en de Spanjaarden in wetenschappelijk opzicht met hun imperia om? Verder zal er aandacht zijn voor de stand van de inheemse Javaanse wetenschap rond 1800 en voor de Nederlandse kennis over Japan. Het symposium in het Trippenhuis is vooral bedoeld voor hen die belangstelling hebben in wetenschapsgeschiedenis.

Meer informatie: KNAW Afdeling Communicatie, tel. 020- 5510759
communicatie@bureau.knaw.nl
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK