Kringloop goed voor klimaat

Nieuws | de redactie
10 juli 2008 | Kringloopwinkels leveren een veel grotere bijdrage aan milieu en energiebesparing dan vaak gedacht. Zo levert het inzamelen van één ton goederen een besparing op van één ton CO2-emissie.

Dat blijkt uit berekeningen van TNO. Het inzamelen van één ton goederen door kringloopwinkels staat gelijk aan een besparing van eveneens één ton CO2. Een vestiging van de kringloopwinkelgroep GOED zamelt jaarlijks al 500 ton in, omgerekend goed voor het met aardgas verwarmen van 150 huizen.

Milieu-expert René van Gijlswijk van TNO: ‘Van alle goederen die de kringloopwinkels inzamelen, wordt ongeveer de helft verkocht en nog eens dertig procent hergebruikt. Slechts twintig procent gaat naar de afvalverbranding. De kringloop zorgt ervoor dat de levensduur van goederen met minstens de helft wordt verlengd. Behalve minder verbranding en dus CO2-uitstoot is ook minder productie van nieuwe goederen nodig. Die gegevens liggen ten grondslag aan onze becijferingen. De mooie prestaties van de kringloopbedrijven zijn nu inzichtelijk.’

De BKN, die een kleine honderd leden telt met ruim tweehonderd winkels, is ervan overtuigd op basis van het TNO-onderzoek de prestaties verder te kunnen verbeteren. Auke van der Hoek: ‘Deventer bijvoorbeeld wil de hoeveelheid restafval per inwoner, nu 200 kilo per jaar, terugbrengen tot tien. In dat streven kunnen wij een nuttige rol spelen. Ook de verlenging van de levensduur van goederen, nu 1,5 jaar, kan verder omhoog en de twintig procent die wij naar het afval brengen, omlaag. We hebben veel aanknopingspunten dankzij het onderzoek en de presentatie van TNO. Ze gaan voor onze leden nog een workshop organiseren. Zo gaan we de hele branche activeren om onze doelstellingen verder aan te scherpen.’

Mark van Staalduinen van TNO: ‘Ons motto was “Eruit halen wat erin zit”. De kringloopwinkel is uit een ideologie ontstaan, maar tegelijkertijd is een meer marktgerichte opstelling wenselijk. Ze moeten zich opstellen als partner van gemeenten om mensen aan het werk te blijven helpen én het afvalprobleem verder te verkleinen.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK