Lerarentekort: werving zelfs over de grens

Nieuws | de redactie
25 juli 2008 | Docenten kunnen zich nu ook door buurlanden laten ‘opkopen’. En Nederland is daarbij een van de nieuwe, actieve landen in Europa. Nieuwe leraren hoeven zelfs geen woord Nederlands te spreken.

In Duitsland schrikken de schoolbesturen en onderwijsministers van de Länder van de ‘vijandige overnames’ van docenten tussen de deelstaten en nu ook oor buurlanden. Zwitserland trekt Duitse leraren met attractieve salarissen en rechtsposities. De Duitsers werven zelf in Polen en Engeland, maar vooral tussen de verschillende Länder. De vakbonden beklagen dit als ‘Brutalität pur’ en ‘etwas von Kannibalismus.’

Nederland biedt inmiddels beurzenprogramma’s aan voor leraren Duits die hierheen willen komen. Nederlands hoeven zij niet te kunnen en hen wordt voorgehouden, dat ‘Berufsaussichten für erfolgreiche Absolventen’ van de bijspijkercursus zeer goed zijn, meldt der Spiegel. Dat wijst er ook op dat de vraag nar docenten zo groot is dat Nederlandse leraren een ‘Kopfgeld’ kunnen binnenhalen. Zij kunnen een bonus op hun salaris verdienen als ze een nieuwe collega naar hun school weten te trekken.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK