McCain fel op Loekasjenko

Nieuws | de redactie
18 juli 2008 | Zou senator McCain president worden, dan kan één Europees staatshoofd zijn borst nat maken. Hij is zo gebeten op de dictatuur in Belarus, dat McCain onlangs openlijk ruzie kreeg over de aanpak van dit probleem. Op de jaarlijkse veiligheidsconferentie in München ontstond een discussie over de beste aanpak van Loekasjenko en zijn regime. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Steinmeier, gaf aan, dat het wijs leek de zaak niet te veel op te spelen en via druk vanuit de buurlanden te hopen de situatie te verbeteren. McCain ontplofte.

Hij brieste dat men er alles aan moest doen om zo’n ploert ten val te brengen en dat hij niet kon begrijpen dat de Duitsers en andere Europeanen zo’n dictator kunnen laten zitten. Minister Steinmeier poogde enige kalmerende woorden te spreken, maar dat viel nog meer verkeerd. ‘Ik ben niet all the way van Washington naar München gekomen om zulke flauwekul aan te moeten horen,’ schetterde McCain.

Zijn collega en vriend in de Senaat, Joe Lieberman –ooit vice- presidentskandidaat van Gore in 2000- zorgde dat de opvliegende senator van Arizona daarna wat bedaarde. Deze scène laat in elk geval twee dingen zien: ten eerste dat McCains korte lontje niet alleen maar een legende is, maar hij ook internationaal op het hoogste politieke niveau als een echte marinevlieger durft te foeteren. Ten tweede dat McCain over de internationale politiek en die van Europa uitstekend geïnformeerd is en ‘het hart op de goede plaats heeft’ als het gaat om de bestrijding van dictators.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK