Nederland globaliseert Europees

Nieuws | de redactie
15 juli 2008 | Globalisering is wereldwijd een fenomeen, maar voor Nederland nog altijd sterk Europees getint. Wel werkt nu één op de zeven Nederlanders bij een buitenlands bedrijf en wordt 30% van de 'Nederlandse' R&D verricht door buitenlandse partijen.

De eerste internationaliseringsmonitor van het CBS laat zien dat meer dan 60% van de Nederlandse invoer en meer dan 80% van de Nederlandse uitvoer een Europees partnerland kent. Staatssecretaris Heemskerk van EZ ziet in deze gegevens een duidelijk les: “De monitor bevestigt nog eens het belang van ons werk om meer kennisintensieve buitenlandse bedrijven aan te trekken.”

Zo’n 60% van de directe investeringen van en naar Nederland blijkt Europees georiënteerd. De grote Europese oriëntatie van de Nederlandse economie is volgens de monitor logisch gezien onze positie als ‘gateway to Europe’.

Wel is de opkomst van bijvoorbeeld China volgens het CBS steeds meer terug te zien in de cijfers. Zo komen er meer en meer producten uit China via bijvoorbeeld de Rotterdamse haven.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK