‘Net zo lang tot het anders gaat’

Nieuws | de redactie
2 juli 2008 | Haagse kenners wisten het al: op OCW huist een opvallend sterk bewindspersoon. Minister Plasterk vertelt over haar, dat zij zonder enige moeite premier Balkenende belt, om hem over de koers van het kabinet op allerlei punten indringend te spreken.

Marja van Bijsterveldt –zo blijkt uit Vrij Nederland van deze week- zet haar vaak ongemerkte, krachtige regie als partijvoorzitter van het CDA ook in de Hoftoren voort. Laks-leider Sywert van Lienden bekent bijvoorbeeld, dat zij er zorg voor droeg dat hij enerzijds zijn activistenrol naar behoren kon spelen en zij anderzijds met een oplossing voor het 1040-uren probleem kwam, waarover hij actief geraadpleegd was. “Ondanks alle tegenstand krijgt ze iedere keer weer haar zin.”

OCW-collega Plasterk laat in het profiel zelfs een zeker ontzag blijken voor de wijze waarop de staatssecretaris in het kabinet ook op het hoogste niveau haar gezag weet te doen gelden. “Als er in het kabinet iets gebeurt waar ze het echt niet mee eens is belt ze Jan Peter en dan praat ze net zo lang op hem in tot het anders gaat.”

HBO-raad-voorzitter Doekle Terpstra kreeg als CNV-voorman al met de geduchte bewindsvrouwe te maken, in haar rol als partijvoorzitter. “Ik dacht: die Marja, die pak ik wel in. Nou, no way. Ze luisterde goed naar wat ik zei en ik denk dat ze wel sympathie voor ons had.” Maar hij ervoer ook: “Ik kreeg geen poot aan de grond.” Toen hij discussies bij een andere partij dan het CDA wilde aangaan bijvoorbeeld, zei Van Bijsterveldt zonder omhalen: “Je moet kiezen: óf je hoort bij de PvdA, óf je hoort bij ons. Meestal ben ik niet zo onder de indruk van mensen die lawaai maken. Dan denk ik: kom maar op. Maar in dit geval heb ik nog naar haar geluisterd ook.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK