OESO gaat door met meten HO-uitkomsten

Nieuws | de redactie
17 juli 2008 | “De OESO-review over Nederland is het beste rapport over hoger onderwijs dat ik ooit gelezen heb”. Dit zei UU-voorzitter Yvonne van Rooy bij de opening van de IAU-conferentie in Utrecht. Ze had er onder meer uit opgepikt dat universiteiten veel meer moeten differentiëren. “Niet alle studenten hebben dezelfde talenten. Ze moeten daarom op verschillende manieren uitgedaagd worden”.

Ook hield ze haar collega’s uit andere landen voor dat universiteiten zich niet alleen moeten richten op onderwijs en onderzoek, maar daarbij studenten ook moeten voorbereiden op hun maatschappelijke verantwoordelijkheden – zowel lokaal als globaal. Plaatsvervangend secretaris-generaal Aart Jan de Geus van de OESO mocht deze complimenten in ontvangst nemen. Hij benadrukte dat economische groei afhankelijk is van menselijk kapitaal. “Education is a key investment, not a social affair”, aldus de voormalige minister van Sociale Zaken. “We expect universities to provide equal access, but differentiated outcomes. Equal access is pivotal. But talents are diverse, ambitions diverse, needs are divers. Therefore, outcomes will be different. However, no society is sustainable without equal access. On this point, we hold the same line as UNESCO and World Bank”.

De OESO gaat door met het maken van dit soort rapporten, zo kondigde hij maar vast aan. De OESO zoekt daarin haar rol, omdat ze geen subsidieverstrekker is noch politieke macht heeft. Een nieuwe loot aan deze boom is het project AHELO – het meten van Learning Outcomes van het hoger onderwijs. De Geus hecht daaraan, omdat mede onder invloed van rankings universiteiten erg veel belang gaan hechten aan onderzoek. De taken voor het onderwijs raken dan misschien ondergeschoven. Terwijl het relatief gemakkelijk is om onderzoeksuitkomsten te meten, is over de uitkomsten van leerprocessen nog weinig bekend. Daarom riep De Geus universiteiten op aan dit AHELO-project mee te doen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK