Ontwerpprijs voor Chinese maten

Nieuws | de redactie
21 juli 2008 | ‘Size China’ , het Delftse onderzoek naar de vormen van hoofden en gezichten van de Chinese bevolking is uitgeroepen tot winnaar van de International Design Excellence Awards (IDEA) 2008. Het wordt in een adem genoemd met de iPhone van Apple, een van de overige winnaars.

De in ons land al veel gelauwerde technostarter SENZ uit Delft -van de bekende ‘scheve pararplu’- heeft voor zijn nieuwste en grootste model, de SENZ XL, een ‘Gold Award’ gewonnen. De Delftse inzendingen werden geselecteerd uit 1571 inzendingen vanuit 25 landen.

Size China
Roger Ball, promovendus aan de TU Delft, heeft zowel de ’Gold Award’ in de categorie ontwerponderzoek als de ‘Best in Show Award’ gewonnen voor zijn onderzoek naar de vormen van hoofden en gezichten van de Chinese bevolking. Deze informatie wil hij vastleggen in een digitale database, zodat producten beter passend gemaakt kunnen worden voor Chinezen. Op dit moment worden consumentenproducten zoals zonnebrillen en motorhelmen ontworpen aan de hand van gegevens over westerlingen. Het nadeel hiervan is dat de producten minder geschikt zijn voor Chinezen. Roger Ball wil hier met zijn project ‘Size China’ verandering in brengen. Roger Ball heeft in 1998 ook al een IDEA-award in de wacht gesleept met zijn ontwerp voor een snowboardhelm.

SENZ Umbrellas 
SENZ XL, ontworpen voor de golfer, is een paraplu waarvan het gebruik nauwelijks kracht kost. Door de asymmetrische vorm kan de golfer heel gemakkelijk de balvlucht van zijn golfpartner volgen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK