Protest tegen weren Iraniërs

Nieuws | de redactie
14 juli 2008 | Iraans-Nederlandse academici tekenen protest aan tegen het kabinetsbesluit om studenten uit Iran te weren van bepaalde studierichtingen, zogeheten ‘proliferatiegevoelige opleidingen.’ De actiegroep Iraanse Studenten overweegt juridische stappen te nemen en via een publiekscampagne zich te verzetten tegen het volgens hen discriminerende beleid.

Minister Verhagen onderbouwt dit besluit op basis van de resolutie 1737 van de Veiligheidsraad, waarin Iran sancties opgelegd worden vanwege zijn nucleaire beleid. Met de meest recente proefneming van raketten waarmee ook Europa en Israël bedreigd kunnen worden heeft het bewind in Teheran nog meer internationale kritiek naar zich getrokken.

Volgens de Iraanse Studenten krijgen de 30.000 in Nederland wonende Iraniërs allemaal het stimga ‘verdacht’ opgelegd en worden zij gedegradeerd tot tweederangs burgers. UvA-promovendus Samrad Ghane vindt in Folia de maatregel “totaal niet effectief. Verschillende experts hebben herhaaldelijk verklaard dat in de curricula van masteropleidingen aan de Nederlandse universiteiten geen profileratiegevoelige kennis wordt onderwezen. De minister kan beter een hek om de gevoelige informatie heen zetten, dan om een bevolkingsgroep.”

Eerder tekenden 4000 mensen, waaronder tientallen academici uit het binnen- en buitenland, de petitie van de actiegroep die de regering opriep om bij toelating tot studierichtingen geen onderscheid te maken op basis van nationaliteit.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK