Rechter laat publicatie chip-artikel toe

Nieuws | de redactie
18 juli 2008 | De Radboud Universiteit mag het omstreden artikel over de Mifare Classic Chip publiceren. De rechter heeft geoordeeld dat het publiceren hiervan onder de vrijheid van meningsuiting valt. In een democratische samenleving zijn grote belangen gemoeid met het kunnen publiceren van de resultaten van wetenschappelijk onderzoek, zegt de Arnhems rechtbank in deze zaak.

Het artikel wordt begin oktober gepubliceerd tijdens een wetenschappelijke conferentie in Malaga, Spanje. In maart jongstleden toonden onderzoekers van de RU Nijmegen, onder leiding van prof. Bart Jacobs, aan dat de Mifare Classic Chip, bekend van de OV-chipkaart, tekortkomingen vertoont. Vanwege haar maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft de universiteit de Rijksoverheid en NXP direct vertrouwelijk op de hoogte gesteld van de resultaten van het onafhankelijk onderzoek naar de Mifare Classic Chip.

De onderzoekers hebben sinds maart bewust geen verdere details over de onvolkomenheden van de chip bekend gemaakt om belanghebbenden de kans te geven de nodige maatregelen te nemen, zo benadrukt de universiteit. Publicatie van het wetenschappelijk artikel was voorzien in oktober 2008. Het artikel is in juni onder geheimhouding naar NXP verzonden, zodat het bedrijf het oordeel van de rechter desgewenst zou kunnen vragen.

Eerder deze maand besloot NXP een kort geding tegen prof. Jacobs en de universiteit aan te spannen om publicatie te verbieden. De Radboud Universiteit bracht hiertegen in dat met een publicatieverbod de academische vrijheid van onderzoek, waaronder de vrijheid van publicatie, in geding zou komen. Wetenschappelijk onderbouwde resultaten van dit onderzoek moeten naar de mening van de universiteit vrij hun weg naar de samenleving kunnen vinden om ook maatschappelijke betekenis te krijgen.

De rechter stelt de universiteit nu in het gelijk. Overwogen wordt dat het informeren van de samenleving over de tekortkomingen van een product van groot belang geacht moet worden, opdat maatregelen kunnen worden genomen tegen de risico’s. Bovendien meent de rechter dat de Radboud Universiteit zorgvuldig heeft gehandeld.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK