Soliton scoort

Nieuws | de redactie
3 juli 2008 | Op 19 juli gaan wetenschap en voetbal 'hand in hand' in de Kuip. Feyenoord viert dan een groots opgezet jubileum voor 50.000 fans, want de club is 100 jaar oud. In het kader van KNAW 200 krijgt Akademielid Gertjan van Heijst, TUe-hoogleraar transportfysica, daar de kans van zijn wetenschappelijk leven. In het stadion mag hij onderzoeken of een menselijke wave zich net zo gedraagt als de uit de natuurkunde bekende soliton.

Een soliton is een enkele golf die bij botsing met een andere golf een kleine vervorming laat zien en dan weer in de oude vorm doorzet.

Van Heijst wil zo’n wave drie keer uitvoeren. Telkens geeft andere instructies aan het Rotterdams publiek. De bewegingen worden door camera’s uit verschillende gezichtspunten voor onderzoeksanalyse vastgelegd. Los van de uitkomsten is in elk geval de opzet uniek: er is nog nooit een experiment gedaan waarbij zoveel mensen tegelijk betrokken waren.

De Feyenoord Jubileumdag start om 10.30 uur, het KNAW massa-experiment begint om 13.15 uur. De toegang is gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig. Van Heijst zal de resultaten van het massa-experiment op 3 oktober 2008 toelichten tijdens een seminar van de Virtual Knowledge Studio (VKS-KNAW) in Rotterdam.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK